У Сарнах хочуть закрити вечірню школу

Вранці 31 серпня батьки, учні та педагоги зібралися в загальноосвітню вечірню (заочну) школу ІІІ ступеня на батьківські збори перед новим навчальним роком. Натомість дізналися, що їхні діти тут не навчатимуться. На діалог для вирішення ситуації запросили Діану Кошкіну, начальницю управління освіти Сарненської міської ради.

Джерело Sarnynews.city.

Позиція батьків та учнів

Серед присутніх на імпровізованому мітингу — близько 150 жителів різних сіл району, тобто близько половини батьків. Всього у закладі навчається 329 учнів. За інформацією opendatabot, у січні 2021 року вечірню школу прийняли у власність Сарненської міської ради. А з 3 червня 2021 вона перебуває у стані припинення свого існування. Батьки та учні запевняють: ніхто їх про це не попереджав.

— Ми обрали для своєї дитини вечірню форму навчання. Це наш свідомий вибір. На час написання заяви ніхто не попередив, що школу можуть приєднати до іншого навчального закладу, — розповідає Альона Кобринчук із Сарн (на фото). — Нічого не пояснили. Сказали, що рішенням сесії школу приєднали до Сарненського ліцею №4. Ми хочемо, що начальник управління освіти пояснила нам, що відбувається. Чому і коли школу визнали аварійною. Тим більше, що батьки завжди згодні допомогти з ремонтами. Але говорити про це в останній день перед навчанням — не нормально. Ми не згодні. Тут дуже зручно: маршрутки довозять у центр міста від залізничного вокзалу, автовокзалу. Бібліотека, є де перекусити дітям. Тут нормальні умови навчання та хороший педагогічний колектив.

Сергію Слюсару із села Довге 42 роки. Він мав бути цьогорічним випускником вечірньої школи і таки закрити гештальт повної загальної середньої освіти. Тож рішенням про приєднання незадоволений.

— Де ще я можу навчатися, якщо не тут? Я хочу повну середню освіту, а в Довгому її отримати неможливо. Ми добиваємося цього вже роками і не можемо, нас ніхто не чує. Нас влаштовує ця школа в Сарнах, — пояснює учень.

Що кажуть в управлінні освіти

На розмову з присутніми прийшла Діана Кошкіна. Начальниця управління освіти Сарненської міської ради повідомила, що приміщення визнали непридатним для навчання. Проте хто саме та коли оцінював його стан не вказала, бо не отримувала відповідного протоколу. Натомість пояснила, що відкриття вечірніх класів при ліцеї №4 та Цепцевицькій школі — найкраща альтернатива.

— Вечірня школа була приєднана до Сарненського ліцею №4. Там створено декілька класів для ваших дітей. Відповідно до законодавства, вечірніх шкіл, як таких, не існує, є вечірні класи, — зауважує Діана Анатоліївна. — І для того щоб зробити зручніше і для педагогічного колективу, і для учнів, ми всіх хотіли приєднати всіх до ліцею №4, у кращі умови. У цьому приміщенні (вечірньої школи, — прим. ред.) провели перевірку. Попередньо це приміщення непридатне для навчання. Чи так це — вирішуватиме суд.

Директорка вечірньої школи Тетяна Кишенко зауважила, що жодної комісії, яка оглядала будівлю, вона не бачила.

На прохання батьків повідомити, хто був присутній при обстеженні приміщення, та показати копію протоколу, посадовиця відповіла, що наразі документу вона не має. Але пообіцяла надати його, як тільки отримає копію.

Натомість батьки не розуміють, чому школи в Чемерному чи Вирах, де діти в набагато гірших умовах навчаються, не перевіряють. Натомість в центрі Сарн визнали непридатним.

— Такі ж вечірні класи працюють у Цепцевичах. На наступних сесіях їх відкриватимуть і при інших сільських школах громади, — розповіла Діана Кошкіна. — Щоб доїжджати було зручніше, щоб у дітей був вибір.

Проте батьки сприйняли цю інформацію доволі скептично. «Якщо діти і так навчаються у три зміни. Учні в Довгому повертаються додому о 20 годині. То які там ще вечірні класи можуть бути?» — кажуть.

Позиція педагогічного колективу

Вчителі вечірніх класів переконані, що успішність не залежать від того, які умови в класних кімнатах. А насамперед — від бажання учнів навчатися. Проте педагоги готові проводити вечірні студії і в сільських школах. Вони вже викладали в Цепцевичах, Тріскинях, Клесові та Корості. Крім того, мають постійні заняття в Катеринівській виправній колонії.

Яке рішення прийняли

1 вересня учні, що відвідують вечірні класи у приміщенні на вулиці Княгині Ольги, 7Б, приходять сюди ж на навчання. Адже визнати будівлю непридатною може лише рішення суду.

Тим часом батьки склали протокол зборів, який направлять в управління освіти. «Якщо приймемо спільне рішення, то будемо проводити незалежну експертизу, щоб оглянули приміщення. Якщо експертиза вкаже на якісь порушення, які можна буде вирішити, ми готові це зробити своїми силами та коштом, за підтримки Сарненської міської ради, звичайно, за короткі терміни. Якщо потрібно буде йти в суд, представляти інтереси своїх дітей, то ми готові й до цього», — коментує мама учениці Альона Кобринчук.

Діана Кошкіна, начальниця управління освіти, такий варіант підтримала: «Ми проведемо ще одні збори. Я запрошу людей, які робили обстеження цього приміщення. Ви надасте висновок своїх експертів. І далі будемо вирішувати це питання».

Фото: СарниNews.City