У Рівному з'виться інтерактивна карта зелених насаджень

На кілька кроків наблизились у Рівному до свідомого природокористування та догляду за зеленими насадженнями. Із серпня в нашому місті триває спеціальна інспекція. Учасники проєкту обстежують дерева та вносять детальну інформацію в базу даних. Результати їхніх зусиль уже сьогодні можна побачити на сайті https://inspectree.net/ або в однойменному додатку на смартфоні. І результати справді вражаючі: за два місяці на інтерактивній мапі позначено понад чотири (!) тисячі дерев.

За інформацією 7 днів.

Нагадаємо, влітку цього року було укладено угоду про спів­працю з розробником програми «Inspectree». У серпні львівський програміст Павло Голубець навіть приїздив до Рівного на запрошення відділу екології управління економіки міста, щоб почати вносити рослини в електронну базу даних. Тут є відомості про висоту, обхват, рід, вид дерев, їхній кут нахилу, відстань від будівель, актуальний стан тощо.

Інвентаризація зелених насаджень у місті є одним із ключових заходів міської програми «Розвитку та збереження зелених насаджень міста Рівне на 2019-2023 роки». У цьому документі насамперед обстежували дерева на вулицях Небесної сотні, Набережній, Литовській, Кн. Володимира, Островського, Соборній, Кн. Ольги, С. Бандери. Практично повністю обстежили парк ім. Т. Г. Шевченка. «Захопили» частково район автостанції «Чайка», мікрорайон «Північний», парк «Хіміків». Роботи продовжуються.

Цікаво, що результати Рівного в рази перевищують показники Луцька, де почали інспекцію двома місяцями раніше. Тут з червня до жовтня на електронну карту внесли трохи більше як 1200 дерев. Крім того рівнянам вдалося навіть перевершити результати Львова, де за три роки користування програмою «Inspectree» внесено лише 2785 дерев.

І це при тому, що в Рівному обстеженням дерев займається небагато людей. На початку волонтерами проєкту зголосилося стати 25 рівнян. Хтось вніс на карту кілька дерев. Багато хто відмовилися, пославшись на зайнятість. Тож нині інспектують зелені насадження менше як десять людей: викладачі та вихованці екошколи ПДМу, двоє спеціалістів відділу екології міського управління економіки та працівниця парку ім. Т. Г. Шевченка.

– Осінь дає нам фору в плані погоди. Немає інтенсивного листопаду чи заморозків, тому ми ще маємо змогу оцінити реальний стан дерева, – зазначає начальниця відділу екології міського управління економіки Валентина ВЕРЕМКО. – Сподіваюся, що в нас є ще два тижні до перших морозів. Переконана, що ми зможемо внести ті п’ять тисяч дерев, як планували від початку цього проєкту. Нам пощастило домовитися з розробником програми про продовження тестового періоду користування. Спочатку йшлося лише про місяць, згодом нам дозволили використовувати програмний продукт безоплатно до кінця цього року. Однак уже в 2021 році потрібно буде платити за користування. Йшлося про 50 тисяч гривень за рік. Ця вартість утричі нижча, ніж пропонують інші фірми, що мають схожі програмні продукти. Та й у користуванні «Inspectree» практична і проста. Усе можна робити зі смартфона. Інші ж програми мають складніші адмінки, які потребують заповнення на комп’ютері.

Головний результат інспекції – не просто цифра в чотири тисячі дерев. Це й повна інформація про їхній стан та проблеми. Приміром, у парку визначено, на скількох деревах є омела та відсоток ураження нею. Тож наступний крок – планування конкретних заходів і коштів на боротьбу із шкідником. Так само чітко можна буде в майбутньому планувати й догляд, знесення та поновлення зелених насаджень. У відділі екології переконані, що користь від інспектування величезна. А головне – грамотне та прагматичне використання його результатів дозволить не лише зберегти дерева в Рівному, а й відродити статус по справжньому «зеленого», чистого й екологічного міста.

Наталія НИРКОВА

КОМЕНТАР

Сергій ВАСИЛЬЧУК, заступник міського голови:

– Інвентаризація зелених насаджень у місті перейшла в цифрову площину. Тепер мовою цифр починає вимальовуватися реальна ситуація. Ми знаємо, що росте на центральній частині Соборної, на інших вулицях і в якому стані ці дерева. Тож до міської програми «Розвитку та збереження зелених насаджень міста Рівне на 2019-2023 роки» зможемо внести доповнення з реальними фінансовими потребами на обрізку, лікування та догляд. Окремим пунктом буде боротьба з омелою. Оскільки такий проєкт не набрав необхідної кількості голосів при формуванні Громадького бюджету. До слова, наші спеціалісти додатково почали інспектувати каштани на вул. Льонокомбінатівській, проспекті генерала Безручка та в районі «Чайки». Не секрет, що практично всі дерева цього виду в нашому місті потерпають від мінуючої молі. Коли ми знатимемо точну кількість уражених рослин, зможемо почати процес лікування на невеликій ділянці. Адже компанії, які надають ці послуги, потребують саме таких даних. Тож матимемо шанс поступово вирішити проблему.

Сподіваюся, що новий депутатський корпус підтримає продовження інспекції. Адже дані, які ми отримаємо, зможуть використовувати не лише екологи та комунальники. Електронна «зелена» мапа стане в нагоді управлінню архітектури при плануванні міського простору. Її зможуть використовувати забудовники для озеленення нових та існуючих масивів.