У Рівному введуть іменні «проїзні»

- Відміна пільгового проїзду в тролейбусах міста для школярів та студентів рівненських навчальних закладів (із 1 січня вони сплачують повну вартість квитка, - авт.) наробила чимало галасу, - розповідає начальник міського управління транспорту і звязку Віталій Миронюк. – Тому ми вирішили повернутися до цього питання і віднайти кошти, аби забезпечити пільгами хоча б найменш захищені категорії учнівської та студентської молоді.

Проект рішення, який у вівторок підтримали члени міськвиконкому і відповідно передали на розгляд сесії Рівнеради, передбачає надання пільг для дітей сиріт (майже 2400 чоловік) та дітей з малозабезпечених родин (1000 чоловік). Сума коштів, яку необхідно виділити з бюджету, аби покрити проїзд зазначених категорій, складає 885 тисяч гривень. Утім, за словами Віталія Миронюка, як правило, учні проживають у районах розташування шкіл, а частина студентів - у гуртожитках. Виходячи з цього, управління транспорту проситиме міських депутатів передбачити у бюджеті не 885, а лише 350 тисяч гривень. Механізм запровадження іменних пільгових проїзних квитків для молоді доволі простий: управління освіти разом із управлінням сімї та молоді складає списки дітей та передає їх тролейбусному управлінню. Тролейбусники, у свою чергу, облаштують в місті два-три пункти, де проїзні продаватимуть лише за наявності у покупця учнівського або студентського квитків. Вартість проїзного пільгового квитка складе 32 гривні 50 копійок. Повний проїзний квиток сьогодні можна придбати за 65 гривень.

Пільги придумали популісти?

Попри загальне схвалення запропонованого транспортниками проекту рішення, далеко не всі члени Рівненського міськвиконкому були в захваті від того, як управління транспорту та зв’язку взялося допомогти знедоленим.

- А звідки брати кошти на ті «пільги»? Знов з медицини чи з освіти перекидати? - риторично запитував у колег з виконкому головний лікар Рівненської центральної міської лікарні Євген Кучерук. - Ці гроші ми кидаємо на вітер. Лікарня хотіла купити новий апарат – відповіли, що в бюджеті немає грошей.

- Колись було популістське рішення, відповідно до якого учнів та студентів забезпечили пільгами на проїзд у комунальному транспорті, - зауважив секретар Рівнеради Андрій Грещук. - Це тривало останніх 5-6 років. Студенти їздили і в суботу, і в неділю, хоча 85 відсотків із них вчаться на платній формі навчання. А тим часом мільйони з бюджету перекочовували на рахунки тролейбусного управління. Зараз грошей немає, але доводиться шукати, аби забезпечити пільгами хоча б тих, хто цього дійсно потребує.

Сергій Табаков