У Рівному пройшов фестиваль "Свято куті"

У Рівному пройшов фестиваль "Свято куті", на якому місцеві господині ділились між собою рецептами своєї страви. Організували свято працівники Рівненської обласної бібліотеки. Метою заходу стала популяризація української кулінарної літератури та самої куті.

Джерело Рівне.Суспільне.

У Рівненській обласній бібліотеці у неділю, 9 січня, пройшло "Свято куті, організаторами якого стали працівники бібліотеки. Провідна бібліотекарка відділу виробничої літератури та організаторка заходу Раїса Гірак розповіла Суспільному: щороку у різдвяний період у закладі проводять подібні акції, незмінною темою яких є саме приготування куті.

"Ми всі, присутні з нашого відділу та гості готуємо кутю. Як кожна господиня, готуємо кутю за своїм рецептом, який передається від матері, бабусі, і всі в родині вже звикли до такого рецепту. Господині приготували свою кутю і принесли до нас на зустріч, ми її куштуємо, ділимось рецептами і в майбутньому братимемо той рецепт, який нам сподобався", – зазначила організаторка.

Загалом на свято прийшли кілька десятків відвідувачів, які розпочали дійство колядками та віншуванням. Учасниця свята Любов Мобіло також принесла на захід кутю, яку приготувала вдома і поділилась з Суспільним, що саме входить до її страви.

"Не знаю, чи рецепт куті унікальний, але я думаю, що основою куті є зерно очищеної пшениці. Далі господарка може додавати різні речі – родзинки, шоколад, вишні з вишнівочки, яку наші предки колись настоювали і в період Різдва вживали. У мене є такі. І як завжди мед, мак, цукерки", – розповіла Любов Мобіло.

За словами Раїси Гірак, бібліотека отримала багато літератури про гастрономічну культуру українського народу, в якій серед іншого й історію появи куті. І додала: "Свято куті" організували, аби популяризувати такі книжки та українські традиції.