У Рівному більшість котелень хочуть перевести на альтернативне паливо

Рівне планують перевести на альтернативне паливо щонайменше на 60%. Про плани підвищити енергетичну незалежність міста 22 листопада розповіли засновник компанії "Укртепло" Іван Надєїн та директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Ющук. У рамках програми "Зелений перехід. Рівне" вони планують переводити обласний центр з газу на альтернативне паливо.

Джерело Рівне.Суспільне.

Котельня на вулиці Соборній, 225-К у Рівному працює на альтернативній сировині, там замість газу використовують щепу. Котельня забезпечує теплом бюджетні установи двох мікрорайонів.

Щоб зробити Рівне енергетично незалежним, розробили програму "Зелений перехід. Рівне", повідомив засновник компанії "Укртепло" Іван Надєїн. Відтак у місті планують збільшити кількість котелень, які працюють на твердому паливі. На думку тепловика, за декілька років можна буде досягнути мінімального споживання газу, йдеться про близько 15-20 мільйонів кубометрів, що, порівнюючи з 2017 роком, буде в п'ять разів менше.

"І це дозволить не впливати так суттєво на тарифи, як це є сьогодні. На сьогодні бюджетні установи: садочки, школи, лікарні, які опалюються нашою компанією, мають найдешевший тариф в Україні, він складає 2900 гривень. В Рівному, якби ми працювали на газу, це було б більш як п'ять тисяч гривень", – каже засновник компанії "Укртепло" Іван Надєїн.

Котельня на Соборній працює на відходах деревини три роки. В майбутньому "Укртепло" хоче збільшити потужності та забезпечувати теплом, з допомогою альтернативного палива, не лише бюджетні установи, а й жителів Рівного.

"Наш план – це 60%. Сьогодні це близько 20%. Ми, як правило, закриваємо бюджетну сферу. Частково плануємо переходити уже і на населення", – пояснив Іван Надєїн.

Загалом у Рівному із використанням тріски працюють чотири котельні. На вулиці Макарова будують ще одну – її планують ввести в експлуатацію в грудні 2021-го. Вона має покрити потребу мікрорайону Ювілейний.

Окрім того, у Дядьковицькій громаді з весни 2022-го планують вирощувати енергетичну вербу, яка частково замінить тріску. Зі слів директора "Рівнетеплоенерго" Олександра Ющука, перехід котелень на альтернативне паливо вплине на формування тарифів.

"Наразі потужності саме цієї котельні (на Соборній, - ред.) недостатньо, щоб суттєво впливати на тариф для населення міста. Поки що розглядається перспектива – котельня на Макарова, розглядається в перспективі Будівельників, 8 і Князя Володимира. Тоді це дозволить замістити газову складову десь приблизно на 60% і тоді можна говорити про суттєвий вплив на тариф", – зазначив Олександр Ющук.

Іван Надєїн наголосив, що використання щепи – набагато ефективніше, ніж використання природного газу.

"Згідно з законом про теплопостачання для споживачів, які використовують тепло з альтернативи – 10% знижки на тариф. А тариф газу формується від видатків. Тобто, є ціна газу – це частина тарифу. Ми розуміємо, що в майбутньому буде дефіцит сировини, тому закладаємо плантації енергетичної верби, щоб відреагувати на цю перспективу", – додав він.

Раніше керівник міського управління економіки Володимир Липко повідомляв Суспільному, що схвалює перехід котелень на альтернативні види палива. Головне, аби рівняни не нарікали на сморід та дим. Відтак, для цього необхідно контролювати процес спалювання деревини.