У Рівненському краєзнавчому музеї відкрили святкову виставку

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї сьогодні відкрили виставку «Рівне. (1991-2021): хроніка подій», присвячену 30-річчю незалежності України. У заході взяли участь голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук, голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, депутат обласної ради Володимир Петрів. 

Відвідувачі виставки можуть побачити світлини з авторського проєкту фотохудожника Олександра Харвата «30 кроків до Незалежності», а також багато унікальних експонатів  з фондової збірки краєзнавчого музею.

Загалом на виставці представлено 60 фотографій, де зображені найбільш знакові та яскраві події, котрі відбувалися у Рівному протягом тридцяти років нашої незалежності. Суспільно-політичні, спортивні, культурні події – все це, так чи інакше, мало певний вплив на Рівненщину та її жителів.

Експозицію доповнюють матеріали з фондів музею, котрі пов’язані зі зображеними на світлинах подіями. Йдеться про участь рівнян у подіях 1989-1991 рр., у Помаранчевій революції та Революції Гідності, фестивалях, знакових спортивних подіях.

На виставці представлено матеріали як про борців за незалежність періоду 80-90-х років минулого століття, так і про тих, хто захищає нашу державу від нашестя ворога нині. Пам'ять борців за волю України учасники заходу вшанували Хвилиною мовчання.

Багато з тих, чиї обличчя можна побачити на історичних світлинах, завітали сьогодні на відкриття виставки. Тож у виставковій залі прозвучало багато спогадів. Адже наприкінці дев’яностих саме активні українці забезпечили той поступ, який згодом став шляхом до незалежності.

- Ми тоді не мали ні зброї, нічого. Лише сміливість і плече побратимів поряд. А ще – впевненість, що за Україну боролися попередні покоління, і наша місія – теж боротися і довести цю боротьбу до завершення, - зазначив громадський діяч  Іван Дем’янюк.

Про боротьбу за нашу незалежність та ту ціну, якою вона нам дісталася, говорили й інші учасники заходу.

-   Ці спогади та світлини вкотре підтверджують, що незалежність  аж ніяк не далася нам без боротьби, як дехто стверджує. І роль у її здобутті тих людей, які брали участь у мітингах, ініціювали «ленінопад», організовували «ланцюг єдності», є справді неоціненною. Тому наша незалежність – це здобуток усіх поколінь борців за Україну, - зазначив Сергій Кондрачук.


Рівненська обласна рада