У рівненських лісівників переймали досвід

   Головна тема виїзної наради стосувалася впровадження електронного обліку деревини на лісогосподарських підприємствах. Аби різнобічно ознайомитися, як треба давати раду цій важливій справі, що ще потрібно вдосконалити, учасники заходу побували у структурних підрозділах  ДП «Костопільське лісове господарство», що є одним із провідних на Рівненщині. Вивчили питання, так би мовити, від «а» до «я», розпочавши безпосередньо із лісосіки у  Мащанському лісництві, де у цей час проводилися рубки головного користування. Директор ДП «Костопільське лісове господарство» Володимир Кислюк розповів колегам про всі переваги новації та наочно продемонстрував основні етапи електронного обліку деревини.
- Працівники лісгоспу нині працюють над переходом на нову програму з електронного обліку деревини, і до нового року плануємо завершити цю роботу, - зазначив директор. - Це дасть змогу не лише оптимізувати виробничі процеси, підвищивши якість приймання лісопродукції, та пришвидшити оформлення документів, а й сприятиме підвищенню ефективності боротьби з незаконними рубками та продажем деревини, що добута незаконним шляхом, а також наблизить виробництво до євростандартів.
- Увесь процес розпочинається з того, що в торець кожної колоди забиваємо позначку зі штрих-кодом, - пояснює, вправно оперуючи спеціальним нумератором, помічник лісничого Андрій Андрощук. – Він містить код лісгоспу,  лісництва, а також усі параметри  колоди, які вже занесені в персональний комп’ютер майстра.
Автоматично обчислюється навіть об’єм лісопродукції, що, зрозуміло, унеможливлює помилки. Щодо її відпуску, то, незалежно від того, відбувається це на нижньому складі чи безпосередньо з лісу, в будь-якому разі є можливість одразу видрукувати на принтері товарно-транспортну накладну чи специфікацію на неї. Тут фіксується дата, відповідальна особа, клієнт, водій, місце призначення тощо. З наявного переліку колод вибираються ті, які реально відвантажуються. Відбувається це, знову ж таки, з допомогою штрих-коду та займає зовсім мало часу.
В ефективності новацій учасники колегії переконалися, ознайомившись також із роботою нижнього складу Костопільського лісгоспу. Приміром, під час приймання лісопродукції достатньо було лише  відсканувати одну з бірок, і комп’ютер видавав інформацію про номери всіх колод.
До речі, серед найбільших перепон, з якими довелося боротися на шляху впровадження електронного обліку деревини, директор ДП «Костопільський лісгосп» Володимир Кислюк назвав застарілий менталітет окремих працівників. Змінити ставлення людей, змусити їх рухатися вперед, не боятися змін інколи було складніше, ніж вирішувати технічні проблеми. Однак сьогодні дороги назад немає. Лісівники краю впевнено впроваджують новий електронний метод обліку деревини і бачать перспективи розвитку лісової галузі.
- Ми ще раз переконалися, що колектив лісівників Рівненщини є флагманом галузі, - наголосив, підсумовуючи роботу виїзної наради, перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Ярослав Макарчук. – У державі процес впровадження електронного обліку деревини вже завершується, але на Рівненщині з цим впоралися першими. Їдучи сюди, ми мали за мету показати керівникам підприємств з інших областей, як треба працювати та до яких показників у роботі потрібно прагнути.
Щодо економічних переваг впровадження електронного обліку деревини, то, як зазначив Ярослав Макарчук, вони теж є відчутними. За підрахунками фахівців витрати на це окупляться уже через один-два роки.
Крім впровадження електронного обліку деревини, учасники наради мали змогу також ознайомитися  з роботою павільйону з реалізації новорічних ялинок у Костопільському лісгоспі та  побували в Музеї лісу, рівнозначного якому в Україні немає.
• Світлана Тубіна