У новій школі учні мерзнути не будуть

Будівництво останньої офіційно триває уже понад п’ять років, проте будівельні роботи відновились тільки з вересня 2012-го. «Храм науки» в Корчині почали зводити ще у 2007 році – вивели та поштукатурили стіни, встановили вікна і покрівлю, але дах не утеплили. На цьому роботи й завершили, а будівництво об’єкта «заморозили», посилаючись на нестачу коштів. Згодом спеціальна комісія, створена за розпорядженням голови облдержадміністрації, висловила чимало зауважень щодо якості й темпів будівництва цього об’єкта і визначила, що добудовувати корчинську школу будуть наступного року. Ним виявився 2012-ий. Така пауза пояснюється економічною кризою, перша хвиля якої і стала основною причиною затримки. Коли ж ситуація з коштами більш-менш стабілізувалась, почалася тендерна тяганина. Все це й призвело до того, що хронологія будівництва значно розширилась.

Наразі тут уже завершили роботу над вентиляцією, замінили покрівлю, яку неякісно збудували попередні будівельники, закінчують встановлення системи опалення. До речі, обігріватиметься нова школа з допомогою електроенергії. Новітня система опалення значно полегшить життя працівникам школи, адже дасть змогу заощаджувати енергоресурси, а її експлуатація буде менш трудомісткою. Крім того, температура у закладі регулюватиметься автоматично. Відтак, покази термометра змінюватимуться не лише від погоди, а й від часу доби та дня тижня.

Тепло будівельники гарантують не лише завдяки новітній системі обігріву, а й завдяки утепленим за інноваційними технологіями стінам. Варто зазначити, що будівництво з використанням сучасних будматеріалів та новітніх методів – справа не з дешевих. Корчинська школа «зменшила» державний бюджет на 1 млн.  700 тис. гривень. Виділені державою гроші будівельники обіцяють у 2013 році повністю освоїти. Майбутня школа розрахована на 50 учнівських місць. Буде тут і спортивний майданчик.

Зараз над зведенням освітнього закладу працюють 55 будівельників. До речі, навчальний заклад у Корчині будує та ж фірма, яка є субпідрядником будівництва перинатального центру в Рівному. І хоч самі будівельники з Хмельниччини, але почуваються вони в Корчині, як удома. Кажуть, що місцеві жителі дуже добре до них ставляться і всіляко сприяють у будівництві.

Зараз у корчинській школі навчаються тільки учні початкових класів – їх 22. З маленькими школярами працює 4 педагоги. Ще 35 школярів з Корчина щодня шкільним автобусом їдуть здобувати знання у Звіздівську ЗОШ. Тож і школярі, й батьки сподіваються, що тривале будівництво нарешті завершиться й довгожданна школа гостинно відчинить двері для дітвори.

• Анатолій Андрієвський