У липні випустять ювілейну монету «Славетне місто Дубно»

Постановою Верховної Ради України від 3 грудня 2019 року № 325-IX «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» Нацбанку запропоновано виготовити і ввести в обіг ювілейні монети, присвячені пам’ятним датам і ювілеям 2020 року.

Відтак, у липні, планується випуск ювілейної монети «Славетне місто Дубно». ЇЇ присвятять старовинному місту на Рівненщині, що вперше письмово згадане в 1100-му році.

Як розповів директор Державного історико-культурного заповідника м. Дубно Леонід Кічатий, на даний момент триває обговорення ескізу монети. Вона буде виготовлена не з дороцінних металів. Наразі, за попереднім проєктом, на лицьовій стороні у центрі розташовуватиметься стилізований дубовий листок як символ назви міста. Праворуч зображений Дубенський замок, що славився своєю обороноздатністю. Ліворуч – Спасо-Преображенська церква, яку князь Василь-Костянтин Острозький називав «фундацією предків наших».

На зворотній частині монети, знизу, розташований герб міста Дубно. Ліворуч від нього – портрет Костянтина Острозького, котрий першим побачив перспективність міста та брав активну участь в його розвиткові в усіх аспектах. Над гербом – символічний учасник української визвольної війни 1648 – 1657 рр., який шаблею відбиває загрозу. Праворуч – відоме «Дубенське Четвероєвангеліє» з роками його створення 1539-1568 рр.

Дубно відоме як місто-фортеця, яке не було захоплене під час татарських нападів. З XIV століття воно входило до володінь роду князів Острозьких. У населеному пункті підтримали антиуніатське повстання та визвольну війну 1648-1657 рр. У Дубні збереглись визначні пам’ятки архітектури.

Нагадаємо, на Рівненщині 2020-й оголошено роком промоції культурної спадщини. Цьогоріч двом містам - Дубно та Острог - виповнюється 920 років від першої писемної згадки про них.

 

Прес-служба Рівненської ОДА