Цього дня на Рівненщині народився видатний український поет перекладач, художник, мистецтвознавець

23 січня 73 роки тому на Рівненщині в с.Березини народився Грицько Чубай - видатний український поет, перекладач, культової постаті українського андеграунду 1960-70-х рр., видавець самвидавного літературно-мистецького часопису "Скриня" (1949-1982).

Письменник Юрій Винничук назвав Чубая гетьманом втраченого покоління.

"Варто розгорнути сторінки його "П’ятикнижжя" й почитати поезію. Ви здивуєтеся, здригнетеся, подумаєте, що це європейського поета переклали українською. Та ні. Це він. Грицько. ЧУБАЙ." - Ігор Ліпницький ("Артефакт").

Він прожив коротке життя - лише 33 роки. За ним ще з 17-ти років регулярно пильно наглядали органи державної безпеки. Проте, за час постійних переслідувань та обшуків написав близько ста різних за жанром віршів: балади, поеми, верлібри.

У 18 років він написав поему "Вертеп":

"А світ - вертеп. Кажу я з гіркотою: цей світ - вертеп...

І, мабуть, щонайважче - у ньому залишатися собою,

від перших днів своїх і до останніх

не бути ні актором, ні суфлером, ні лялькою на пальчиках облудних,

а лиш собою кожної години, а лиш собою кожної хвилини,

з лицем одвертим твердо йти на кін..." .

Часто поет бував безробітним, працював робітником сцени у театрі Заньковецької, вантажником, художником-оформлювачем на ізоляторному заводі. Твори Григорія Чубая в Україні вийшли лише через 15 років після його смерті.

У 2021 р. 23 січня на телеканалі “Еспресо” вийшов документальний телевізійний фільм "Чубай. Говорити знову". "Це документальна драма і мета її в тому, щоб розповісти історію драматичного життя Чубая, переосмислити його поезію в контексті його життєвих обставин, нарешті відкрити її для людей не знайомих з його творчістю”. Конфлікт життя Грицька - це конфлікт людини з тоталітарною системою.", - сказав режисер фільму Михайло Крупієвський.

Діти Грицька Чубая - Тарас і Соломія відомі музиканти, які талановито пропагують поезію батька.

Творчість Грицька Чубая багато людей відкривають для себе через музику культового рок-гурту "Плач Єремії".

Тарас Чубай, син поета, лідер гурту "Плач Єремії", названого на честь однойменного вірша батька, пісня на слова Грицька Чубая.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Фільм "Чубай" кінорежисера, поета, перекладача, музиканта Олександра Фразе-Фразенка: