Цілими класами - у столичні вузи

Але є й поодинокі сміливці, які не хочуть миритися зі своєю територіальною приреченістю, повністю ламають усталені стереотипи і доводять, що усе можна змінити в принципі, варто лише дуже цього захотіти.

Фактично за двісті кілометрів від Рівного, у місті Дубровиця є начальний заклад, з яким важко позмагатися не те що учням кращих рівненських  шкіл, а й навіть столичних. Йдеться про Дубровицький НВК «Ліцей – ЗОШ 1-2 ступенів», ідея створення якого належить його директорові Володимирові Кушніру. Не просто було створити такий навчальний заклад на базі діючої ЗОШ №3, але керівництво району свідомо пішло на це, бо побачило в молодого директора величезний потенціал, який обмежували невеличке приміщення колишнього дитсадка, де, власне, ліцей і розпочинав свою діяльність. Це було й амбітним кроком з боку  районної влади — створити в районі навчальний заклад, який міг би стати флагманом сучасної освіти. У реконструкцію приміщення вклали близько 700 тисяч гривень. Гроші немалі, якщо порівняти з тим, що отримали інші освітні заклади району, але очікуване справдилися. 

Усього два роки функціонує цей навчальний заклад у новому приміщенні, а результати його діяльності просто вражають. Минулого року  його випускники майже стовідсотково вступили до вищих начальних закладів, причому на державну форму навчання.  Так, у Київський політехнічний інститут на спеціальність «Фізика» минулого року вступило 12 випускників Дубровицького ліцею, вважайте, повна академічна група. Призерами обласної учнівської олімпіади з різних предметів стали 13 ліцеїстів. Сьогодні тут охоче здобувають освіту не лише діти з Дубровицького, а й сусіднього Зарічненського району. Для їх проживання є гуртожиток на 80 місць і всі необхідні умови. Сюди просяться на навчання навіть діти з інших областей.

Технічне озброєння цього закладу викликає захоплення: 65 одиниць комп’ютерної техніки, 12 мультимедійних систем,  4 інтерактивні комплекси.

— Провівши свого роду технічний бум, ми поставили завдання поставити справу так, щоб усі ці засоби для навчання дали максимальну віддачу. Ліцей є експериментальним навчальним закладом всеукраїнського рівня щодо впровадження інноваційної виховної системи проектування соціального розвитку особистості учнів. У закладі організовано роботу кафедр філології, іноземних мов, природничих та суспільних наук, художньо-естетичних дисциплін, фізкультури і спорту, математики-інформатики, початкових класів, соціально-психологічної служби, виховної роботи. Темою мого дослідження стала інформатизація діяльності школи та оптимізація управлінських рішень на основі моніторингу якості освіти, — розповідає Володимир Кушнір.

За його словами, велику організаційну та фінансову допомогу ліцею надає створена при ньому громадська організація «Толока», до якої входять батьки, вчителі та обслуговуючий персонал. У найближчий час тут планують замінити на пластикові 95 вікон, адже школа перемогла у конкурсі проектів розвитку місцевих громад. Проведена реконструкція актового залу, який перетворився на сучасне просторе приміщення для проведення різноманітних шкільних заходів. Ліцей за короткий час встиг стати центром освітніх округів Дубровицького району. Тут досить потужно розвивають дистанційну освіту. Під час карантину на сайті закладу кожен учень мав можливість знайти завдання, які йому потрібно було самостійно виконати вдома.

Про життя цього навчального закладу можна розповідати дуже довго, і автор цих рядків аж ніяк не очікував тут побачити настільки високий рівень надання освітніх послуг. Зрештою, не стримуюся, щоб не поцікавитися у Володимира Володимировича: «Міцні знання, то і є кінцева мета навчання у вашому ліцеї?».

— Наша мета - підготувати успішну і і конкурентоспроможних особистість, — ні на хвилину не замислюючись, впевнено відповів директор.

Що ж, справді висока планка, яку в ліцеї успішно долають.  Судіть самі: у 2006 році Дубровицький ліцей став лауреатом Всеукраїнського конкурсу «100 кращих шкіл України», він - переможець Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій «Екософт — 2007 — 2009», лауреат громадської акції «Флагман сучасної освіти України — 2009», дипломант міжнародної виставки «Сучасні навчальні заклади 2011» за інноваційну модернізацію національної системи освіти. Життя триває, а в енергійного директора так багато планів на майбутнє…

• Василь Бурченя

 

Коментар: Ніна Стасюк, заступник начальника відділу освіти Дубровицької райдержадміністрації:

- Ми дуже гордимося тим, що маємо такий навчальний заклад як Дубровицький НВК «Ліцей — ЗОШ 1-2 ступенів». Його керівник Володимир Кушнір є справжнім освітянином-менеджером, який має сучасне бачення розвитку освіти і має велике бажання щоденно втілювати його в життя. Директор особисто підготував переможця обласної олімпіади з фізики. 60 відсотків успіху району в предметних олімпіадах з хімії, фізики, географії, історії належить саме нашому ліцею. А дивлячись на лідера до його рівня починають підтягуватися й інші навчальні заклади.