Торбу сміху розв’язали у Нобелі

 Тим паче, що приїхали потішити їх не хто-небудь, а народний артист України, Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Анатолій Паламаренко,  заслужений артист України Олександр Царук, лауреати премії імені Остапа Вишні Євген Дудар, Михайло Прудник, Юрій Береза, лауреат премії імені Степана Руданського Ростислав Солоневський, його побратими по веселому цеху Михайло Степанюк, Василь Басараба, Іван Кидрук, Василь Титечко, Микола Кащук, неперевершена співачка Раїса Цапун та інші  готувальники березової каші на чолі з режисером та незмінним ведучим – письменником-гумористом Романом Демчуком.

 

(Закінчення. Початок на 1-й стор.)

Відтак афішне гасло фестивалю «П’ять годин сміху людям на втіху!» повністю втілилося у практичну справу, омиту чистими водами Нобеля, слізьми радості та реготу, що котився від однойменного села по всій Україні, заливаючи своїми хвилями й сусідню Білорусь…

На сцену виходили здавати мистецькі екзамени як лауреати минулих п’яти фестивалів, так і цьогорічні. Звучали дотепи словесні і музичні, і довколишнім бором розносився грім аплодисментів! Особливо дісталося на добрі і вдячні горіхи за гумористичну майстерність хмельничанину Олександру Царуку, який своїм неповторним образом діда-жартівника брав усіх за живе, примушував аж двічі запрошувати себе виходити на побачення з глядачами. А яка ж то була радість слухати 8-річну (!) Ангеліну Пашко з Кузнецовська! Як потім зазначили Анатолій Паламаренко та Євген Дудар, ця дівчинка – діамант-першородок, який маємо зберегти і виплекати з нього великого читця справжнього українського гумору. Не випадково вона стала дипломантом шостого всеукраїнського свята гумору.

 А лауреатські нагороди отримали цьогоріч письменники-гумористи Михайло Прудник, який є головним редактором журналу «Перець», та його тезка – Михайло Степанюк із Рівненщини, дует «Сімейний підряд» у складі Ірини та Михайла Мельників зі Здолбунова, що на Рівненщині, ансамбль «Семидубські молодиці» з Дубенщини під орудою Наталії Вишневської та дует «Язикаті хвеськи» з Полтавщини. Їм було вручено медалі фестивалю, дипломи та грошові винагороди. Не зосталися без святкових подарунків й інші учасники веселого дійства. Зокрема, автор цих рядків отримав відзнаку від організаторів дійства «За відданість фестивалю «Лауреат Нобельської премії». Адже мені пощастило побувати на всіх шести нобельських гуморинах! Жаль, що до нинішнього фестивалю не дожили його першопрохідці - письменники-гумористи Петро Красюк, Володимир Грабоус та Леонід Куліш-Зіньків, царство їм небесне…

Утім, на фестивалі сміялося навіть порося, яке стало живою нагородою для одного з учасників фестивальних козацьких забав разом із вгодованим гусаком!

Керівники Зарічненського району (а саме райрада спільно з Рівненською організацією Національної спілки письменників України є засновником фестивалю «Лауреат Нобельської премії») Олександр Доронін та Надія Федюшко від щирого серця дякували усім фестивальникам за прекрасну мить веселого спілкування та висловили надію, що надалі це свято не матиме вимушених зупинок і збиратиме в зеленочубому та чистоводному Нобелі все нових і нових гостей як з України, так і з зарубіжжя. Їх підтримав у цьому й один зі спонсорів фестивалю – віце-президент міжнародної громадської організації «Рівненське земляцтво», заслужений юрист України Василь Яніцький.

Тож будьмо! І до нових зустрічей, друзі, на нобельських берегах!

• Юрій Береза,

лауреат фестивалю 2007 року