Тимчасова слідча комісія Верховної ради перевірила ремонт першої музичної школи Рівного

Тимчасова слідча комісія Верховної ради з прав дитини приїхала в Рівне з'ясувати ситуацію з ремонтом та умовами навчання учнів дитячої музичної школи № 1 імені Лисенка. Візит зумовлений зверненням від частини батьків, які поскаржилися на умови в гуртожитку, де тимчасово навчаються діти.

Капітальний ремонт у другому корпусі музичної школи № 1 на вулиці 16 Липня розпочали восени 2021 року. 10 грудня сюди з візитом приїхали представники тимчасової слідчої комісії Верховної ради з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини. Їм поскаржилися батьки учнів на умови перебування дітей у новому приміщенні та затягування ремонту.

Джерело Рівне.Суспільне.

Профільна заступниця міського голови Рівного Марина Кузмічова пояснила, що роботи затягнулися через кількаразове коригування проєктної документації. Адже спершу її виготовили на ремонт приміщення, проте згодом там вирішили робити реконструкцію.

"Ми мали все узгодити, щоб рухати далі цей проєкт як капітальний ремонт або як реконструкцію. Тому вирішили перейменувати проєкт на реконструкцію однією сесією міської ради, але оскільки пішли протести від батьків, а депутати їх підтримали, то в кінці вересня повернули формулювання "капітальний ремонт". Зараз відбувається коригування проєктно-кошторисної документації і проєктувальники будуть дивитися, чи можна той проєкт скоригувати на капремонт", – пояснила Марина Кузмічова.

У самому приміщенні нині виконують демонтажні роботи.

"До виконавця робіт у нас, як у замовника, питань немає. Усе залежить від того, як у 2022-му році будуть виділені кошти. Якщо в повному обсязі відповідно до коригування проєкту, то роботи будуть закінчені повністю", – зазначив керівник управління капітального будівництва Рівного Володимир Ляшук.

Зі слів Ляшука, на роботи вже витратили орієнтовно 700 000 гривень. За попередніми підрахунками, повна вартість ремонту другого корпусу музичної школи становитиме приблизно 10 мільйонів гривень.

"Якщо будуть виділені кошти, то роботи можуть бути завершені в наступному році. Але зараз я розумію, що навіть якщо будуть виділені кошти, то вони не будуть освоєні, бо немає базової документації, бо ви досі не розумієте, де ремонт, а де реконструкція", – зауважив секретар тимчасової слідчої комісії Верховної ради Юрій Павленко.

Зараз діти навчаються в приміщенні гуртожитку на вулиці Відінській. Тут облаштували кабінети на третьому та четвертому поверхах. Представників слідчої комісії цікавило, чому для переселення музичної школи обрали саме цю будівлю. Адже частина батьків незадоволена умовами.

"Наша будівля до переїзду була краща, ніж будівля на Відінській, навіть в тому аварійному стані", – зазначила мама учнів музичної школи Анна Шліхта.

Вибір будівлі на вулиці Відінській заступниця міського голови Марина Кузмічова аргументувала тим, що тут в одному місці можна було розмістити 28 класів. Інших таких приміщень в комунальній власності міста не було.

У скаргах, які надійшли до представників слідчої комісії від батьків, зокрема, йдеться про те, що у кабінетах на Відінській холодно, і є вільний доступ на п'ятий поверх, на якому нібито живуть незрозумілі люди.

"Той поверх завжди був зачинений. Тільки коли включали опалення, то його відкривали. Зараз там з'явилися якісь люди. Але це треба виясняти", – зазначив директор музичної школи Олександр Приходько.

Журналісти Суспільного спробували потрапити на п'ятий поверх гуртожитку на Відінській, проте він виявився зачиненим. Викладачі музичної школи, з якими ми поспілкувалися на місці, кажуть, що там розташовані технічні приміщення.

Щодо умов для навчання в гуртожитку, то викладачка музичної школи Галина Іщенко зазначила, що працює у теплому й світлому приміщенні і це її влаштовує.

У кабінетах, де вікна не замінені на металопластикові – прохолодно і їх обігрівають електроприладами. Це питання мають вирішити з власником гуртожитку, повідомила заступниця мера Марина Кузмічова. Секретар тимчасової слідчої комісії Верховної ради Юрій Павленко сказав, що вважає рівненську історію невдалим прикладом.

"Куди дітей переселили – це приклад, як робити не можна. Це показовий приклад для всієї країни, як не можна робити, роблячи хорошу справу для діточок. Про права дитини треба говорити з повагою", – сказав Юрій Павленко.

Щодо рішень слідчої комісії Верховної ради, то, як повідомив її секретар Юрій Павленко, їх озвучать 13 грудня за підсумками засідання у Києві. Туди, з його слів, планують викликати і міського голову Рівного.