Створення паспортної служби Рівненщини

Їх заповнення і видача покладалася на відповідні поліцейські служби, що дозволяло останнім краще контролювати переміщення та міграцію населення, розшукувати злочинців, різного роду втікачів, шахраїв та аферистів.

Перші паспорти - це аркуш паперу із зазначеними на ньому прикметами і часом, на який дозволялося тій чи іншій особі вибути з місця свого проживання.

За Ризьким мирним договором від 18 березня 1921 року Рівненщина відійшла до Польщі, в складі якої вона перебувала до 1939 року, тому і видача документів місцевому населенню провадилася Міністерством внутрішніх справ Польської Республіки. Крім усіх загальноприйнятих даних у польському паспорті також вносилися дані про колір волосся, очей та інші прикмети власника документу.

1 вересня 1939 року гітлерівська Німеччина нападом на Польщу розвязала другу світову війну. 17 вересня частини Червоної Армії зайняли територію Рівненщини. У звільнених містах створювалися підрозділи міліції, в компетенцію яких крім оперативно-розшукової діяльності та попередження та припинення злочинів, виконання вироків судів, нагляду за порядком на вулицях входила також паспортизація населення, якому замість польського паспорта видавалася довідка, а в паспорті проставлялася відповідна відмітка.

Під час німецької окупації в 1941-44 роках Рівне було проголошено німцями столицею Рейхскомісаріату "Україна". Українському населенню у Рівному видавалася посвідка (ausweis), в якій графи значилися німецькою та українською мовами, хоча заповнення проводилося тільки німецькою, а також містилася фотографія, що завірялася печаткою з тризубом та підписом бургомістра міста Рівне. Крім цього видавалося особисте посвідчення, яке містило дані власника, а також його незмінні і змінні прикмети, відбитки пальців та фотографію, завірену печаткою бургомістра.

Після звільнення області від німецько-фашистських загарбників в 1944 році були створені перші підрозділи паспортної служби, які називалися паспортними столами. Першим начальником обласного паспортного відділення був призначений капітан міліції Грішін Микола Іванович, старшим інспектором цього підрозділу працював Завгородній Петро Васильович, інспектором Вязовкіна Надія Андріївна, інспектором ВІР Брагіна Павла Георгіївна.

Із розповіді Вязовкіної Надії Андріївни, що 10 вересня відсвяткувала своє 92-річчя, паспортна служба в Рівненській області почала діяти з квітня 1944 року відразу після звільнення міста від німецької окупації.

Перших працівників служби влада СРСР направила на Західну Україну вслід за військами радянської армії для проведення документування населення. Російськомовні працівники, пройшовши курси української мови в місті Києві, на місці зіштовхнулися із проблемою ведення документообігу на польській мові та недовірою населення.

При створенні паспортного служби до її складу входив відділ актів громадянського стану (ВАГС). І тільки через 9 років у 1953 році паспортний відділ став відокремленим.

 У 1955 році паспортний відділ складався із працівників паспортної служби, до штату якого входили 2 інспектори, які проводили роботу із іноземцями.  На той час на обліку в Рівненській області перебувало 7 іноземців та 4 особи без громадянства.

 Основою роботою в післявоєнні роки була перевірка паспортного режиму, перевірка осіб, що не підтримували радянську владу, та пошук членів родини, звязки з якими були втрачені під час війни. Тому графік роботи працівників був з 10.00 до 16.00 та з 20.00 до 01.00.

В 1969 році "ОВІР" – відділ віз та реєстрації іноземних громадян – почав існувати як самостійний відділ. Першим начальником було призначено майора міліції Пінчук Ірину Василівну.

До паспортної реформи у 1970 році документуванню паспортами підлягали лише жителі міста Рівного та 30 районних центрів.

Паспорти, які оформлялися відділами міліції до 1975 року, були безстрокові та терміном на 5 років. Безстрокові видавалися окремим категоріям громадян:

-         особам нагородженим орденом СРСР;

-         громадянам, які досягли 55-річного віку;

-         інвалідам війни та праці;

-          пенсіонерам І – ІІ групи;

-          пенсіонерам за вислугою років.

Записи здійснювалися російською мовою на першому розвороті сторінок, а на другому дублювалися українською.

Підрозділи паспортної та служби ВІР області очолювали в різні роки Рибін Іван Дмитрович, Гангало Іван Дмитрович, Гарматюк Микола Олексійович, Грухін Валентин Павлович, Семенов Костянтин Антонович, Ткачук Іван Іванович, Оводюк Петро Юхимович, Панасюк Володимир Іванович, Гонтаренко Василь Іванович та Флореску Людмила Олександрівна.

• Валентина Іванюк,

головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю та ЗМІ УДМС України в Рівненсьткій області