Степан Данилюк «нагнув» увесь Мінюст

На жаль, після Революції Гідності мало що змінилося в плані дотримання законності, хіба що дійові особи та виконавці, і нині так само часто законність підміняють політичною доцільністю. Судова гілка влади, як і раніше, вміє майстерно затягувати справи, а судовиконавці просто ігнорують судові рішення і знаходять тисячі причин, щоб їх не виконувати. Простим громадянам у суд ліпше не ходити, бо до всього це ще й дорого. Ба, більше, навіть людині з вищою юридичною освітою, яка свого часу очолювала управління юстиції на Рівненщині, судитися з Мінюстом виявилося дуже не просто. Проте, не безнадійно.

За три роки колишній начальник головного управління юстиції ОДА Степан Данилюк у суді зумів не лише оскаржити своє звільнення з посади, а й довести, що насправді ніякого реформування управління юстиції на Рівненщині не було. І нині він очікує свого поновлення на роботі. Наказ про поновлення має підписати Міністр юстиції України Павло Петренко, який, до речі, три роки тому й звільняв пана Данилюка в ході так званої реформи юстиції.

Посаду начальника Степан Данилюк втратив у 2015 році. Тоді був саме розпал «люстрації» - і старі кадри звільняли пачками, причому за неодноразово перевіреною різними владами методикою: змінивши назву управління.

Сама державна структура стала називатися не просто головним управління юстиції, а ще й територіальним. Нове управління, буцімто за результатами конкурсу, тоді очолила адвокат Іванна Смачило, а попереднє управління, яке очолював Данилюк, зникло. Проте колишній очільник колишнього управління таки зумів у суді оскаржити своє звільнення. Проте, Феміда в особах місцевих представників суду, ніби насміхаючись, поновила його на неіснуючій посаді.

Але Данилюк продовжував судитися, щоб його призначили начальником на «правильну» посаду. Також він зміг юридично довести, що управління, яким він керував раніше, не розформували, а воно просто змінило назву.

Верховний Суд постановою від 11 жовтня 2018 року поставив крапку у цьому спорі, вказавши, що відбулось лише перейменування. У свою чергу, Львівський апеляційний адміністративний суд 21 листопада цього року постановив поновити Данилюка на посаду начальника головного територіального управління юстиції в Рівненській області.

Нагадаємо, що наразі теруправлінням юстиції у Рівненській області керує Оксана Сальчук - дружина голови Рівненської районної ради, яка була призначена зовсім недавно, бо ж перед тим було ще два начальники. Вона, можна сказати, ще не встигла обжити кабінет, і в коментарі одному з видань заявила, що якщо Мінюст видасть наказ про її звільнення, то вона залишить посаду й судитися за неї не стане. Оформить услугу на высотные работы можно через сайт https://alp-work.com , здесь собралась команда настоящих экспертов, которые могут без проблем выполнять все поставленные задачи и при этом гарантировать высочайшее качество.

Ми попросили дати коментар із цього приводу у Міністра юстиції Павла Петренка через приватне повідомлення у соцмережі Фейсбук. У середу о 12.24 пан міністр переглянув наше повідомлення, але коментувати чомусь не став, можливо, одразу ж почав розробляти черговий план щодо того, як не допустити поновлення Степана Данилюка на посаді або ж нову «реформу»... Але, очевидно, ладу в таких справах не буде, доки в нашій країні у законодавстві не пропишуть норми, відповідно до яких у ситуації, коли суд визнає рішення про звільнення незаконним, моральні і матеріальні збитки такій людині (в разі поновлення) відшкодовує не держава, а особисто посадовець, який ініціював неправомірне звільнення. І тоді кожен хоч спробував би керуватися принципом: «сім разів відміряй – раз відріж», або хоча б якась реформа була би доведена до логічного завершення.

• Роман Вістенко