Спромоглися лише на заміну шандор

Воду на дамбі Басівкутського озера уже багато років утримують із допомогою  шандор – конструкцій із товстих дерев'яних дощок. Вони нерухомі і тому не можуть регулювати рівень води у водоймі, а лише стримують її. Минулого року у шандорах, які прослужили 25 років, з’явилися дірки і їх терміново «залатали» дерев’яними щитами. Але восени все ж розпочали процес заміни шандор, сподіваючись, що з цією роботою впораються до зими, проте не встигли.

Частину робіт виконували навіть взимку.

Обабіч мосту на вулиці Басівкутській всю зиму простояли два вагончики для будівельників і там постійно був помітним якийсь рух людей. Треба сказати, що заміна шандор – це такі собі проміжні дії, які аж ніяк не вирішують проблем цієї водойми, а лише на певний час убезпечують місто та його мешканців від можливого підтоплення. Потрібно встановлювати сучасний шлюз-регулятор, але виявилося, що в місті, де багато років діє спеціалізований вуз, який випустив тисячі спеціалістів у галузі водного господарства та гідроспоруд, нікому виготовити проект реконструкції шлюзу-регулятора і знайти виконавців цих робіт. Отож поки що обмежилися лише заміною шандор. Добре, що виконувати ці роботи взялася одна зі столичних фірм.  

Торік тендер на виготовлення проекту реконструкції шлюзу виграла рівненська фірма «Єврожитлобуд». Як зазначено на сайті "Prozorro", фірма зголосилася це зробити за 567 тисяч гривень. І навіть отримала частину коштів за роботу – 170 тисяч гривень. Однак, як пояснив головний інженер міського управління капітального будівництва Анатолій Матвійчук одному з видань, договір із фірмою розірвали через те, що вона не вклалася в терміни виконання робіт. А проплачені їй 170 тисяч гривень довелося повертати через суд.

Коментарі:

Володимир Лапюк, заступник начальника Управління ЖКГ м. Рівне:

- Протягом минулого року виникла необхідність ремонту шандор на замовлення міського ШЕУ. Загальна вартість робіт складає 1260 тисяч гривень. Роботи взялася виконувати фірма Газспецбуд із м. Київ. Планувалося, що вони будуть завершені ще до нового року. Але, як помітитив багато хто з рівнян, працівники фірми працювали на об’єкті всю зиму, і роботи повністю можуть бути завершені лише за тиждень-два. З трьох отворів залишилося замінити один. Заміна шандор – це скоріше косметичний, а не капітальний ремонт. Шандори можна демонтувати і цим певною мірою регулювати рівень води в озері, але це робити незручно і непрактично. Треба робити капітальний ремонт шлюзу з тим, щоб можна було без зайвих зусиль регулювати рівень води в Басівкутському озері.

 

Сергій Кушнір, начальник управління УКБ:

- Капітальний ремонт шлюзу-регулятора  планується, робити його необхідно, але проекту ще немає і фінансування також. Роботи щодо проектування капітального ремонту шлюзу-регулятора розпочалися ще минулого року, а на нинішній ще немає ясності, оскільки немає бюджетних призначень.

Минулого року було укладено договір, відповідно до якого проектні роботи, у разі їх фінансування, мають завершитися цього року. За відсутності ж фінансування, ми не зможемо оплатити всі етапи проектування та експертизу.

• Василь Бурченя