Спортсмен-натурник з Рівного позує для художників

Коли оголюється – сором’язливості не відчуває і робить це, бо теж вважає себе людиною мистецтва. Так 25-річний тренер Сергій Дудар з Рівного розповідає про свій досвід натурника для художньої студії. Працюючи тренером у спортивному залі, останні три роки він час від часу позує для рівненських митців. Суспільному погодився розповісти тонкощі цього заняття.

Джерело Suspilne.media.

Перший раз

Про те, що у Рівному є художня студія громадської організації "КОЛОАРТ", яка потребує натурників для написання оголеної натури, Сергій Дудар дізнався від друга, теж тренера. За освітою хлопець хореограф, тож йому стало цікаво спробувати себе частиною мистецького процесу.

Втім, каже, не очікував, що попри його фізичну підготовку це буде складно через статичність пози.

"Пам’ятаю, в мене перша поза була така стояча і вага на опорній на одній нозі, і рука на бедро. На талію сперся. Я так серйозно до цього поставився. Треба стояти і не рухатися, я як став – так і стою. Ще на мене направили світло, щоб тінь правильно падала. А навколо тебе стоять люди на 180 градусів – з кожної сторони тебе пишуть. Я стою і відчуваю, як тече крапля поту – не по лобі, а так по спині і попід пахвою. Мене всього трясло!" – розповів натурник.

Оголеність

Роздягатися Сергій не соромився, адже мав досвід виступу на публіці у танцювальних номерах з голим торсом:

"Мені ставлять питання: ти там що, голий? Та ні, кажу, в трусах. Труси завжди мали бути тілесного кольору або сірого кольору без наліпок і малюночків, щоб без усяких переходів було різких, щоб у очі нічого не кидалося… Якщо ти маєш бажання, можеш і без спідньої білизни, там ніхто тебе не соромить. Там люди не дивляться на тебе як на сексуальний об’єкт".

онкретної суми, скільки вартує таке позування для художників, Сергій не називає, але додає, що про фінансову вигоду для нього не йдеться.

"На початку фінансову вигоду я навіть не мав собі на увазі. А потім як пішло, в студії запропонували раз, другий. От ми оплачуємо так, далі, якщо все буде добре, ми оплачуємо ось так", – розповідає Сергій Дудар.

Процес

Пози є різні, в одній потрібно стояти 20-30 хвилин. Загалом сесія триває в середньому три години.

"Були такі моменти, коли я просто вирубався. Коли я стою і очі закриваю. Є такі моменти, коли треба себе перебороти, коли треба, щоб відкрилося друге дихання. Була сидяча поза, на одній нозі. Я так відсидів ногу, що перший раз побачив, що нога може бути фіолетового кольору", – розповідає з посмішкою хлопець.

На питання, про що думає, коли декілька годин застигає в одній позі, Сергій відповідає: "Скільки вже хвилин пройшло? Скільки вже хвилин пройшло? Живіт не вивалюється?"

Багато значить в цьому процесі для натурника атмосфера самої сесії. Її, на думку Сергія, вдало доповнює музика – джаз та блюз.

Результат

Сергієві подобаються ті роботи, які мають більш реалістичний вигляд. В домашній колекції має декілька подарованих художниками малюнків.

Сергій Дудар каже, що такий досвід корисний своєю новизною. Радить спробувати побути натурником для того, аби розфарбувати свій сірий будень та познайомитися із творчими людьми.

фото Сергія Дудара