Сьогодні віряни відзначають Преображення Господнє

Православні віряни сьогодні, 19 серпня, святкують Преображення Господнє, одне з головних християнських свят. У народі цей день іменується також Яблучним Спасом - в храмах відбувається чин освячення нового врожаю плодів.

Церковне свято встановлене в пам'ять про євангельську подію - перетворення Ісуса Христа на горі Фавор, куди він піднявся зі своїми найближчими учнями Петром, Яковом та Іваном.

Згідно з Євангелієм, зійшовши на вершину гори, Спаситель став на молитву, під час якої "переобразився: обличчя Його, як Сонце, а одежа Його стала біла, як світло". При цьому був голос від Бога Отця: "Це Син Мій Улюблений". В цей же час з'явилися два найбільших старозавітних пророки Мойсей та Ілля і розмовляли з Ісусом Христом про останні дні його земного життя, яке він мав скоро закінчити в Єрусалимі.

Святкуванням Преображення Господа Церква сповідує з'єднання у Христі двох природ - людської і божественної. Священики в цей день одягають білі облачення, які символізують Божественне світло, що виходило від Спасителя на горі Фавор.

Урочистості на честь свята Преображення Господнього були встановлені в православній церкві в IV столітті, після того як свята рівноапостольна цариця Олена побудувала храм на місці Преображення Ісуса Христа на горі Фавор.

У свою чергу звичай освячення плодів сходить до VIII століття. Він був приурочений до свята Преображення, оскільки до цього часу на Сході достигали плоди, найважливішими з яких вважалися колосся й виноград, що використовуються в богослужінні. На Русі до серпня виноград достигав не скрізь, а тому був замінений на яблука, звідси пішла і друга, народна, назва свята - Яблучний Спас.