Що відбувається на ринку нерухомості України

Ринок вторинної нерухомості в Україні серйозно переформатувався з моменту повномасштабного вторгнення. Ціни на житло у відносно безпечних західних областях підвищилися, тоді як у прифронтових регіонах знизилися майже на 40-60%. Якщо зараз квартира в Рівному на вторинному ринку для життя коштуватиме приблизно 34 867 грн/м², то у Львові — 50 530 грн/м², а в Києві — 78 899 грн/м². Як розвиватиметься ситуація в перспективі — спрогнозувати важко. Та все-таки певні тенденції простежуються.

Який зараз вигляд має ринок вторинної нерухомості в Україні

Ціни в різних регіонах помітно коливаються. Запити від потенційних покупців також різняться. Багато власників житлових об’єктів, котрі зруйнували окупанти, не поспішають купувати нове житло. Очікують прийняття законодавчих актів про відшкодування на державному рівні.

Ситуація з державними реєстрами

Можливо, ринок вторинної нерухомості в Україні не зазнав би таких змін, якби функціонували державні реєстри. Відразу після початку війни Міністерство юстиції закрило Державний реєстр прав на нерухоме майно. Відповідно, будь-які офіційні договори з купівлі-продажу вкласти було неможливо. Так намагалися запобігти шахрайським діям з боку окупантів.

Попри те, що доступ відновився на початку травня, люди, котрі виїхали за кордон, стикнулися з іншою проблемою. Продавати житло за довіреністю дозволили лише влітку. Тож до цього часу власник мав бути присутнім фізично під час укладання угоди з продажу.

Не так легко змінити місце реєстрації проживання (прописку). Купувати квартиру з прописаними мешканцями доволі ризиковано.

Експерти стверджують, що вже восени пропозиція на ринку зросте на 30%. Відповідно, трохи знизяться ціни, адже попит залишатиметься таким самим.

Яке житло шукають в Україні

Вторинка впевнено обійшла житло в новобудовах. Пов’язано це з 2-ма причинами. По-перше, люди бояться інвестувати кошти в незавершене будівництво. По-друге, ціни на оренду житла в Києві, а також західних регіонах, досі залишаються доволі високими. Тому працює правило «заїжджай і живи».

Попит на конкретний тип житла залежить від міста. Наприклад, до Рівного приїздять як люди з Києва, так і мешканці інших областей. Якщо кияни прагнуть комфорту й звикли до життя в центрі міста, то жителі периферії шукають спокою. Часто на околицях міста. В ідеалі — в приватному будинку з городом.

У топі — 1- і 2-кімнатні квартири з площею до 75 кв. м. Звичайно, серед запитів знайдуться і 3- або 4-кімнатні квартири. Таке помешкання релевантне для людей, котрі виїжджали цілими родинами разом з домашніми улюбленцями.

Великою перевагою стала наявність підземного паркінгу, який за потреби можна облаштувати як бомбосховище.

Скільки коштує квартира в Україні

Все впирається в попит і пропозицію. Так, аналітичні дані стверджують, що попит на купівлю власного житла знизився в прифронтових регіонах і областях, що межують з Білорусією. Пропозицій там також не побільшало. Тож ціни зафіксувалися на більш-менш задовільних цифрах:

Суми — 23 203 грн/м²;

Запоріжжя — 26 869 грн/м²;

Чернігів — 27 035 грн/м²;

Миколаїв — 28 327 грн/м²;

Житомир — 30 576 грн/м²;

Волинь — 31 201 грн/м²;

Рівне — 34 867 грн/м²;

Харків — 36 825 грн/м²;

Дніпро — 40 616 грн/м²;

Одеса — 41 657 грн/м².

Найвищі ціни зараз у Львові (50 530 грн/м²) і Києві (78 899 грн/м²). Це логічно, адже до Львова приїхала найбільша кількість ВПО. До столиці України продовжують повертатися не лише великі компанії й бізнес, але і їхні спеціалісти. Тож люди знову цікавляться купівлею житла. У місті Лева суттєво зросли ціни на оренду. Відповідно, підвищився попит на купівлю вторинної нерухомості, що й продиктувало підвищення цін.

Така ж історія з усіма західними регіонами. Ціни там підросли, якщо порівнювати з довоєнним періодом. І пов’язано це зі зростанням попиту. Ситуація виглядає таким чином:

Івано-Франківськ — 24 994 грн/м²;

Тернопіль — 28 743 грн/м²;

Хмельницький — 29 045 грн/м²;

Чернівці — 36 242 грн/м²;

Ужгород — 39 574 грн/м².

Більш-менш стабільною залишилася ситуація в центральних областях. Пов’язано це з відносною безпекою і недовгим перебуванням ВПО, котрі все-таки сподіваються повернутися додому. Середня вартість коливається в межах:

Кропивницький — 28 905 грн/м²;

Черкаси — 29 530 грн/м²;

Полтава — 35 111 грн/м²;

Вінниця — 38 859 грн/м².

Що далі буде з цінами

Багато що залежатиме від ситуації на фронті. Зараз сформувався відкладений попит. Люди, які втратили житло, чекають на компенсації. Навіть 50-100 тис. грн допоможуть підібрати кращий варіант. ВПО все ще сподіваються повернутися до рідних домівок, які вціліли.

Тож попит поки не зростатиме. Тому логічно, що ціни трохи знизяться. Проте вони обов’язково прив’язуватимуться до іноземної валюти. Бо вона впливає на все: логістику, оплату праці, вартість будівельних матеріалів.

Особливо помітно це стане у сфері довготривалої оренди. Для багатьох людей здача своєї квартири в оренду — єдине джерело доходу. Тож вони просто не матимуть змоги опустити цінник.

Цікаво, що реальні ціни на вторинну нерухомість нижчі, ніж вказані в оголошеннях. Власники готові торгуватися й робити знижку в 10-15%.

Найімовірніший сценарій, з яким погоджуються майже всі експерти, — зниження цін на 20-30% з довоєнним періодом. Далі цінники повзтимуть вгору. Приблизно на 5-10% кожного року.

Чи варто зараз купувати житло в Україні

Однозначно, якщо квартира розрахована на власне проживання. Ціни зараз доволі приємні. Власники готові торгуватися і йти на поступки. З’являються хороші варіанти, адже люди виїхали за кордон і точно встигли там охазяйнуватися. Гарні квартири швидко розкуповують навіть зараз, тож довго думати над рішенням не варто.

Також можна купувати квартиру як інвестицію. Після закінчення війни її можна буде продати за вищою ціною. Зараз «‎просідає» лише довготривала оренда. Квартир багато, пропозицій вистачає, а клієнтів мало. Тож ніхто не дасть гарантій, скільки часу можна буде здавати помешкання за підвищеною ціною.