Що треба знати про укуси комах та павуків?

“Мене щось вкусило” – одна з найпопулярніших фраз літа. Вчора ми вже розповіли про укус кліща, а сьогодні поговоримо про те, які комахи чи павуки можуть завдати клопоту. 
Влітку ми найчастіше зустрічаємося з мурахами, комарами, мухами, бджолами, осами, шершнями чи навіть павуками. 

Їхні укуси можуть спричиняти почервоніння, свербіж, біль, локальну гіпертермію (підвищення температури), набряк, ущільнення в місці укусу.
 
Що робити в разі укусу? 

  •  Упевніться, що ви у безпеці: поруч більше немає комахи чи павукоподібного. 
  •  Огляньте місце укусу. Видаліть жало, якщо воно залишилося. 
  •  Місце укусу обробіть водою з милом. 
  •  Не чухайте і мінімізуйте контакт з одягом у місці укусу. Для зменшення свербежу прийміть антигістамінні препарати. Також місце укусу можна змастити засобом з каламіном. 
  •  Якщо ви таки розчухали шкіру, обробіть ділянку антисептиком без спирту. 
  •  Холодний компрес допоможе зменшити набряк. Візьміть будь-що з морозилки, загорніть у рушник та прикладіть до місця укусу. 
  •  Якщо виникає набряк обличчя чи язика, запаморочення, висока температура, блювання, нудота, зниження тиску чи проблеми з диханням – викликайте швидку! 
  •  Також може трапитися реакція анафілаксія – це масове виділення гістаміну клітинами імунної системи, мастоцитами. У такому випадку розширюються судини, з’являється сильний набряк, стискаються бронхи й людина може задихнутися.

 
Якщо у вас хоч раз був такий стан – обов’язково зверніться до лікаря. Він розкаже, як правильно надавати домедичну допомогу та порадить імунотерапію. 

Якщо вас вкусив павук, не потрібно відсмоктувати чи видавлювати отруту. На території України єдиний справді небезпечний для людини павук – це каракурт. Зустріти його можна вздовж усього узбережжя Чорного та Азовського морів: у бур’янистих заростях, вологіших місцях у западинах та на солончаках, у степу, на полях та городах. Спочатку укус каракурта не дуже болісний, одразу може не відчуватися або відчуватися, як укол, але через 10–15 хвилин біль наростає та розповсюджується по всьому тілу. Перша допомога: заспокоїтися, знерухомити й охолодити місце укусу, багато пити води (бажано теплої й невеликими порціями), прийняти антигістамінні та знеболювальні препарати та негайно звернутися до медзакладу. 

Надійний захист забезпечать репеленти, закритий одяг, взуття, головний убір, обачність і здоровий глузд.