Що робити, якщо вкусив ґедзь

На Рівненщині поширені 26 видів ґедзів, ці комахи небезпечні тим, що переносять багато інфекцій. Наразі триває розпал "ґедзевого сезону", тож фахівці Рівненського обласного центру контролю і профілактики хвороб поділилися порадами, як уникнути укусу цієї комахи та що робити, якщо це все ж трапилось.

Джерело Рівне.Суспільне.

Сезон активності ґедзів триває орієнтовно два місяці. З вересня, коли температура повітря опускається до 14 градусів тепла, вони стають більш пасивними.

Ці комахи люблять лісові сонячні галявини, поля, водойми, болота. Залежно від різновиду, можуть кусати і у сонячні, і у дощові дні. П'ють кров саме ґедзі-самки після запліднення, адже вони потребують додаткового джерела білка для розвитку однієї порції яєць.

"Серед інших комах ґедзі вирізняються настирливістю та досить болючими уколами. За один укус самка ґедзя може випити до 30 мл крові — це більше, ніж 120 комарів. При цьому вона не проколює шкіру, а розрізає її гострими щетинками-стилетами, що викликає сильний пекучий біль ще зо дві години. Разом зі слиною комахи в рану вводяться токсини та антикоагулянти, які перешкоджають згортанню крові, й викликають нестерпний свербіж, розвиток запальних та алергічних процесів, дерматитів", — вказано у повідомленні центру.

Також там додають, що місця укусів не варто розчісувати та роздряпувати до ран, адже можуть з'явитися некрози шкіри.

Чим небезпечні укуси ґедзя

"Ці комахи є переносниками туляремії, філяріозів, сибірки, трипаносомозу. Те, що вони перебувають на заболочених ділянках, які часто є природними вогнищами захворювань, повторно нападають на жертву для повного насичення, а також на ще теплі трупи тварин, а потім перелітають на людину чи здорових тварин — це все сприяє поширенню збудників хвороб", — вказує Центр.

Як врятуватися

Після укусу ґедзя варто промити місце водою з милом, продезінфікувати, нанести протиалергічний засіб, а при сильному болю прийняти нестероїдний протизапальний або знеболювальний засіб.

У медзаклад необхідно звертатися тим, хто страждає від сезонної алергії, астми чи хвороб серцево-судинної системи, а також після укусу ґедзя в шию та обличчя або при нападі двох чи більше особин одночасно.

Фахівці радять подбайте про засоби, які відлякують ґедзів та контактні інсектициди для обробки шерсті у тварин.