Що потрібно знати про зимову рибалку

Морозна погода… Саме час подумати про справжню риболовлю на льоду. Адже для кожного рибалки риболовля взимку це особливий вид дозвілля. Проте Рівненський рибоохоронний патруль, хотів би в першу чергу, звернути увагу на правила поводження на кризі, а також застерегти мешканців області подбати про власну безпеку та здоров’я під час зимової риболовлі. Ні для кого не секрет , що під час риболовлі можна отримати різноманітні охолодження та обмороження.

Взимку, як відомо, можна ловити як з льоду, так і з берега, якщо водойма не замерзла. Головна особливість риболовлі в цей час - вибір знаряддя лову.

Особливо популярний зараз зимовий спінінг та зимовавудка.Комплектуючи дану снасть для зимової риболовлі, слід звертати увагу на всі деталі, постійно приміряючи їх до того, що процес буде проводитися при низькій температурі повітря. Увагу потрібно звернути на вибір вудища. Воноповинно бути тонким, досить легким, чутливим і добре збалансованим. Також має зручно сидіти в руці.Найкращим варіантом вважається штекерне вудилище, оснащене високоякісним пропускними кільцями. Наступний предмет комплектації - рибальська котушка. В зимових умовах прекрасно працюють безінерційна котушка. Підбираючи котшку, слід звернути увагу на шпулю. Вона повинна вміщати в себе не менше 130 метрів хорошою волосіні. Краще плетеної. Вважається, що вона найкраще контактує з приманкою.Вибираючи волосінь для зимового спінінга, чи вудки,  слід звернути особливу увагу на її чутливість і розтяжність. При використанні звичайної монолески, перевага рекомендується віддати моделі, товщиною до 0,20 - 0,25 мм. Оптимальним варіантом вважається 0,27 - 0,28 мм. Обрана волосінь повинна тримати навантаження в межах 4 - 5 кг.

Про наживки. Ловити краще на ту наживку, якою харчується риба

Зимою найпопулярнішою наживкою для майже всіх видів риби нашої помірної широти є мотиль. Це личинка комара-довгунця. Також застосовують некрупний опариш та гамарус (в народі відомий під русизмом мормиш). Також можна ловити на мормишку без власне насадки, так звані мормишки без мотилки. Риба хоч і стала більш млява і пасивна, все ж харчуватися не перестала і нікуди з водойми не поділася. Якщо Ви затятий шанувальник поплавця або фідера, вам буде не складно успішно вполювати окуня, щуку і судака. Загалом, все максимально універсально, але разом з тимдужерізноманітно і захоплююче.

Про те, Рівненськийрибоохоронний патруль такожнагадує про обов’язковедотримання Правил рибальства та заборонувиловуводнихбіоресурсів на зимувальних ямах. Любительський лов рибивзимкудозволяєтьсязимовимивудками з блешнею вертикального блесніння з гачкомне більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’ять на рибалку, а на водоймах, де впровадженеплатнерибальство – не більше десяти.

Бажаємо рибалкам не лише насолоджуватись зимовою риболовлею, а й пам'ятати про власну безпеку та дотримуватись правил поводження на кризі.