Шахраї дзвонять українцям і одразу скидають

Схема шахрайства наступна, надходить дзвінок, який зразу  скидається. До того ж на той телефон, який ніде не засвічений і на нього такі дзвінки раніше не надходили.

Журналіст видання  GSMinfo вивчали це питання. Йому стало цікаво хто це, раптом це щось важливе і він передзвонив:

– Доброго дня, ви дзвонили?

– Так, у нас до вас є пропозиція

– Яку організацію ви представляєте?

– Альфа Банк

– Добре, що потрібно?

– Вам схвалений кредит (заявка дійсно була подана колись давно) і є можливість отримати його не виходячи з дому в зв’язку з несприятливою епідеміологічною ситуацією …

Ну а далі як ви зрозуміли була спроба виманити  номер картки, код на зворотному боці і дату. Класика. Притому ці товариші знали всі дані. Напевно їм передав їх сам банк.

Ми вирішили розібратися в ситуації, і вияснили, що якщо раніше «дзвонили і скидали» для двох цілей:

  •  Щоб перевірити доступність номера для збору спам-бази;
  • Щоб людина передзвонила і потрапила в організацію і її не покарали за порушення закону про рекламу, то зараз цим інструментом почали користуватися шахраї. Це дозволить їм обходити різні додатки, які блокують дзвінки від шахраїв, а подзвонити і скинути можна з будь-якого номера, такі сумні особливості сучасної IP телефонії.

Якщо номери шахраїв можна заблокувати, то реальні номери людей з яких йде підміна номера заблокувати неможливо. Така собі така червона доріжка для шахраїв.

Тобто людині приходить пропущений виклик, вона передзвонює, а їй пропонують щось вигідне пов’язане з фінансами, але в підсумку виманюють у довірливої ??людини дані карти або ж смс коди від банку.

Також можуть представитися і службою безпеки банку або соціальним захистом для зарахування доплати до пенсії – все залежить від схеми роботи шахраїв і їх фантазії, а також виходячи з того, хто дзвонить: по голосу вони визначають стать / вік.

Звичайно конверсія у таких шахраїв низька і вони використовують відразу декілька схем, щоб потрапити в яблучко.

Після аналізу форумів в Інтернеті ми дійшли висновку – всі схеми різні, але кінцева мета звичайно ж виманити платіжні дані. Адже можна списати гроші з карти маючи тільки номер, CVV код і термін придатності пластику.

І ніяке додаток і мітка що дзвінок від шахраїв не врятує – зателефонувати і скинути можна реально з будь-якого номера.

Як врятуватися?

Все дуже просто. Побачили на екрані пропущений виклик. Напишіть на нього СМС повідомлення з текстом: «Мета дзвінка?». Якщо вам дзвонили реальні люди, то вони дадуть відповідь вам і повідомлять.

Якщо номер з якого телефонують підмінений, то отримати на нього повідомлення фізично просто неможливо.