Сергій Коваль: «Влада повинна працювати на благо людей»

Досвіду управлінської роботи  голові Костопільскої райдержадміністрації Сергію Ковалю не позичати, адже не один десяток років присвятив державній службі, працював першим заступником голови райдержадміністрації.  Сергій Євстафійович має заслужений авторитет у  колег, громади району. За неповних вісім місяців роботи на посаді голови районної державної адміністрації, гідно перейнявши естафету попередника, йому вдалося розв’язати чимало гострих проблем соціально-економічного розвитку краю. Костопільщина за обсягом випуску промислової продукції  міцно закріпилася на третьому місці серед районів Рівненщини, попереду – лише обласний центр та місто атомників  Кузнецовськ. Щомісяця підприємства Костопільського району виготовляють продукції. у середньому   на суму 85 мільйонів гривень.  Показники ж листопада  сягнули понад 91 мільйон гривень. Незважаючи на певні здобутки, варто зазначити, що болючих проблем, котрі потребують нагального вирішення, у районі вистачає. Про це - у розмові з Сергієм Ковалем.

У кабінеті голови Костопільської райдержадміністрації постійно лунають телефонні дзвінки. Здавалося, що вони не «змовкають» ані на секунду. Працювати у такому темпі, як виявилося,  для Сергія Коваля – справа звична.

 Обійнявши посаду голови Костопільскої райдержадміністрації, Сергій Коваль отримав від керівництва області чіткі та конкретні завдання. Від новопризначеного очільника району вимагалося сконцентрувати максимальні потужності на відродженні аграрного сектора, створенні нових робочих місць, дбати та примножувати авторитет територіальної громади. Головна ж вимога звучала суворіше – частіше зустрічатися з людьми, враховувати їхні побажання та пропозиції під час ухвалення  владних рішень. Щире бажання покращити життя краян,  працьовитість та професіоналізм  керівника за короткий період часу втілилися у конкретних справах, гідно оцінених земляками.  Справляючись на відмінно навіть  із найскладнішими завданнями, які ставить сьогодення,  Сергій Євстафійович  переконаний в тому, що запорукою успіху будь-якої справи є тісний звязок та постійний діалог із громадою.

-  Сьогодні перед районною владою стоїть дуже багато невирішених і актуальних завдань. Найперше - завершити будівництво школи у Жалині,  вартість якого оцінюється в один мільйон сімдесят тисяч гривень. Плануємо, що до кінця року навчальний заклад буде  зданий в експлуатацію, - говорить Сергій Коваль. – Школа запрацює - будемо переходити до інших. Нині освітня ланка потребує вирішення низки подібних завдань, кожне з яких є по-своєму важливим.  Наприклад, тривалий час учбовий заклад у Великому Мидську практично не опалювався через те, що місцева котельня відпрацювала свій ресурс. Діти навчалися у верхньому одязі. Попри економічні негаразди віднайшли 400 тисяч гривень на реконструкцію котельні та тепломережі. Для сільських школярів, їх вчителів, батьків  повернуте у школу тепло, особливо з початком зимових холодів, це справжнє свято.  Продовжуються роботи з реконструкції спортивного залу  загальноосвітньої школи у Берестовці,  будівництво початкової школи у Корчині.  Не менш важливим є питання  завершення будівництва підвідного газопроводу до сіл Рокитне та Тихе.

На часі  у районі вирішення чи не найбільш актуальної проблеми селян – бездоріжжя. Цьогоріч в рамках програми з реконструкції дороги Костопіль – Гута оновлено понад чотири кілометри асфальтового покриття.

- Від наших сільських доріг лишилася тільки  назва, - стверджує Серій Коваль. - Тому маємо завдання на найближчі роки - відновити належне дорожнє покриття в межах Костопільського району. На реконструкцію місцевих доріг з обласного бюджету надійшло понад два мільйони гривень. За ці кошти відремонтовано 6 вулиць у Костополі,  продовжуються ремонтні роботи з відновлення дорожнього полотна  у Великостидинській, Дюксинській, Мирненській, Малолюбашанській, Мащанській та Пісківській сільрадах. На наступний рік плануємо прокласти ще 12 кілометрів дороги з білощебеневим покриттям саме у сільській місцевості.  Вважаю це досить значимою справою у рамках оголошеного головою обласної  державної адміністрації Василем Берташем 2011 року  роком сільських доріг.

Актуальною для сільських населених пунктів району є й проблема вуличного освітлення, якою як керівник та депутат районної ради переймається Сергій Коваль.

-  Можна сказати, що в останні роки  в селах вуличного освітлення просто не існувало, - розповідає очільник району. - Цього року одразу десять сільрад отримали з районного бюджету по чотири з половиною тисячі гривень на відновлення вуличного освітлення.  В окремих селах до хорошої справи долучилися і підприємці. Відтак у селі Постійне вдалося встановити майже 70 світильників.

Із  місцевими підприємцями у голови Костопільської РДА стосунки особливі. За будь-яких обставин вони радо ідуть назустріч владі, яка у свою чергу робить усе, аби в районі  розвивалося підприємництво.  Адже це і зайнятість населення, і, зрештою, зростання добробуту земляків.

- Ми звикли працювати за принципом «якщо не можеш допомогти – не заважай», - міркує Сергій Коваль. - Коли бізнес «не дружить» з владою, добра від цього мало: закриваються підприємства, відповідно у бюджет надходить менше податків. Більше того, нездоровий економічний клімат відбиває бажання інвесторів вкладати гроші та створювати нові підприємства, робочі місця. Тому, коли ми бачимо, що у підприємців виникають труднощі, завжди вирішуємо їх спільно, бо від цього залежить добробут усієї громади.

Таке ставлення влади до бізнесу на Костопільщині лише додає регіону інвестиційної привабливості. Так, за словами Сергія Коваля, у районі готуються «запустити» нову міні-ГЕС  вартістю 180 тисяч доларів.   На сучасному етапі тривають підготовчі роботи з її будівництва.

- Костопільська земля також відома своїми покладами торфу, - продовжує Сергій Коваль. – Тому найближчим часом ми розраховуємо залучити до 10 мільйонів євро у розробку торфових родовищ та відкриття підприємства з виробництва брикетів.  Нині фірма, яка  інвестуватиме кошти у розробку торфовищ,   проходить процедуру отримання всіх дозволів. Думаю, що до травня наступного року «паперові» проблеми будуть вирішені. До речі, працюватимуть на торфових родовищах виключно мешканці довколишніх населених пунктів.

Те, що районна влада не на словах, а конкретними діями  розбудовує край та ефективно  втілює ініціативи, відчувають не лише підприємці, а й працівники бюджетної сфери краю. Саме за ініціативою Сергія Коваля у терапевтичному відділенні Костопільської центральної районної лікарні розпочався капітальний ремонт лікарняних палат. Цікаво, що на будівельні роботи з районного бюджету не було виділено жодної копійки. За домовленістю із владою ремонт на себе взяли керівники місцевих підприємств та бізнесмени.

- Наше відділення розраховане  на 60 ліжок, але донедавна ми мали лише один загальний санвузол, -  говорить головний лікар Костопільської районної лікарні Роман Товарницький. - Уявіть собі, в яких умовах лікувалися пацієнти. Тож ініціатива влади щодо ремонту палат у терапевтичному відділенні була на часі. На сьогодні ми оновили вже дев’ять палат. Залишилося ще три. За словами Романа Товарницького, ремонт однієї палати вартує в середньому  від  35  до 60 тисяч гривень. Усі палати  відтепер матимуть окремий санвузол та душову кабіну, а також будуть оснащені  кнопкою виклику медперсоналу.

Всебічну підтримку районної влади у Костополі відчувають  і  працівники культури.  Суттєво «оновився» добудовою районний будинок культури.

- Цього року ми отримали 300 тисяч гривень на завершення добудови до танцкласу площею 200 квадратних метрів та санвузлів, - розповідає директор Костопільського районного будинку культури Роман Співак. -  Понад 200 юних танцюристів від п’яти до дванадцяти років нарешті шліфуватимуть свою майстерність на танцмайданчику із відповідним освітленням та дзеркалами.

Як зазначив  Роман Співак, вартість навчання у танцювальному гуртку нині коливається у межах від 30 до 40 гривень в місяць. Плату «за танці» у зв’язку із вводом експлуатацію нової танцювальної зали підвищувати не будуть.

Сергій Табаков