Рятувати чи ні? Орнітологи розповіли, чи загрожують морози лебедям

З 60 викликів, які надходять рятувальникам в Сарнах з настанням морозів, половина стосуються птахів, які буцімто замерзають на водоймах, пише  https://rivnepost.rv.ua/ Проте лебеді та качки достатньо стійки до морозів, переконують орнітологи. Вони закликають людей на займати їх і не пробувати рятувати.

Орнітологи розповідають в сюжеті ТСН, що впійманих птахів вони оглядають і кільцюють, аби далі спостерігати за міграцією. Кажуть, від кільця птахам дискомфорту не буде. Потім везуть лебедя на його плесо та відпускають до пернатих родичів.

За добу до Сарненської пожежно-рятувальної частини надходить приблизно 50-60 викликів, і за останній день відсотків 30 із них стосується замерзлих лебедів.

Дуже переймається долею птахів пані Еліна. Увечері до ставка приїхав і пан Тоніс – естонець, який живе на Сарненщині. Та він стурбований іншим, що у життя лебедів втручатимуться люди.

"Коли в нас замерзають Таллінська й Фінська затоки, а в нас там теж лебеді, у нас там качки, то увесь час говорять населенню: "Не годуйте їх, не чіпайте їх, вони самі впораються", — розповідає чоловік. 

А нині серед криги на плесі лише кілька лебедів і качок. Орендар ставка Леонід Бойко каже, за роки помітив, коли лебедям недобре, вони відлітають на інші водойми. От хоча б на водосховище біля Нетішинської АЕС. Воно навіть у сильні морози кригою повністю не вкривається.

Качки злітають, лебеді приглядаються. Орнітологи йдуть перевіряти, чи з ними усе гаразд. Лебеді хутко здіймаються. Видно, кажуть, що здорові. Кудись не відлітають, бо їм і тут добре.

Саме через підгодовування лебеді  дійсно можуть замерзнути, кажуть фахівці. Не залишають водойму навіть у люті морози,  бо нащо самим шукати харчі, якщо приносять. Ба більше, від хліба труяться. А ще — харчі приваблюють хижаків.

На маленькому плесі лисиця, чи єнотовидна собака, може з'їсти того самого лебедя, кажуть орнітологи. Вони дякують людям за небайдужість, та все ж радять самим лебедів не намагатися рятувати. Краще звернутися до фахівців.