Розпочався Успенський піст

Успенський піст (14 – 27 серпня включно) встановлений перед великим святом Успіння Божої Матері та триває він два тижні й прирівнюється до Великого посту. Це – єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Він був установлений у X столітті.

Перший день посту присвячений вшануванню Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього. У це свято в Софійському соборі в Константинополі покладався Хрест, на якому був розіп’ятий Ісус Христос, і народ, прикладаючись до нього, зцілявся від тілесних і душевних хвороб. У цей день у храмах віруючі здійснюють поклоніння Хресту, і відбувається мале освячення води.

Успенський піст закінчується великим святом Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.

Щодо споживання їжі, то у суботу та неділю можна їсти рослинну олію, і тільки на свято Преображення Господнє (19 серпня) дозволяється споживати рибні страви. Якщо кінець посту припадає в середу або п’ятницю, то в ці дні теж дозволена риба, а розговіння переноситься на наступний день.

Пам’ятаймо, що піст – це не дієта. Церква пропонує нам помірне вживання пісної їжі, щоб послабити в нас пристрасті тілесної природи, а натомість дати можливість більше дослухатися до проявів нашого духовного світу.


Рівненська єпархія Православної Церкви України