РНБО вносить законопроєкт про заборону афілійованих з РФ релігійних організацій

РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії.

Про це повідомив президент України у вечрньому зверненні до українців 1 грудня.

"Сьогодні відбулося засідання РНБО. Засідання, на якому ми розглянули численні факти зв’язків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором.

На жаль, навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла. Що ж, маємо створити такі умови, коли будь-які залежні від держави-агресора діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини.

Отже, перше. РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій", - зазначив Зеленський. 

Крім того, Президент України Володимир Зеленський під час свого звернення до українців 1 грудня 2022 року заявив, що Державна служба з етнополітики та свободи совісті проведе релігієзнавчу експертизу щодо канонічного зв’язку УПЦ з московським патріархатом.

Про це йдеться у офіційному фейсбуці Зеленського.

Президент зазначив: "Державній службі з етнополітики та свободи совісті – забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом і за необхідності – вжити передбачених законом заходів".

Також президент підкреслив: "Потребуємо підвищення статусу й посилення можливостей Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави". 

Зеленський зазначив: "Всім органам, до компетенції яких належить питання у сфері забезпечення національної безпеки, активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України. І застосувати персональні санкції – прізвища будуть оприлюднені невдовзі".

Також президент підкреслив, що він доручив "забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника".