Рівняни скаржаться на Інтернет: куди звертатись

Споживачі почали більше скаржитися на якість надання або відключення послуг провайдерами та операторами.

Про це повідомила заступниця начальника головного управління Держпродспоживслужби в області Оксана Немкович,  інформує Суспільне. 

Для порівняння слід зазначити, що протягом 9 місяців 2020 року надійшло 15 скарг щодо якості надання послуг зв’язку та доступу до інтернету, а за листопад 2020 – січень 2021 року надійшло 19 такого виду скарг. Всі скарги були належно та в терміни розглянуті спеціалістами управління захисту споживачів, – коментує посадовиця.

Пояснює: споживачу за законом гарантоване право на своєчасне і якісне одержання телекомунікаційних послуг, у тому числі послуг інтернет-провайдерів. Споживач, у разі невиконання договору, має право на відшкодування збитків.

За які порушення і на скільки провайдера можуть оштрафувати?

 

Надаючи, наприклад, недостатню швидкість з’єднання або відключаючи, провайдер порушує законодавство та умови договору. Передбачена відповідальність за порушення статті 40 Закону України "Про телекомунікації":

  • за ненадання оплачених телекомунікаційних послуг або надання їх в обсязі, меншому за оплачений, – у розмірі оплаченої вартості ненаданих послуг та штрафу в розмірі 25% вартості послуг;
  • за безпідставне відключення кінцевого обладнання – у розмірі абонплати за весь період відключення;
  • за безпідставні скорочення чи зміну переліку послуг – у розмірі абонплати за один місяць;
  • в інших випадках – у розмірах, передбачених договором про надання телекомунікаційних послуг;
  •  у разі неусунення протягом однієї доби із зафіксованого моменту подання абонентом заявки щодо пошкодження телекомунікаційної мережі, яке унеможливило доступ споживача до послуги або знизило до неприпустимих значень показники якості телекомунікаційної послуги, абонентна плата за весь період пошкодження не нараховується, а оператор телекомунікацій у разі неусунення пошкодження протягом п’яти діб із зафіксованого моменту подання абонентом відповідної заявки сплачує споживачу штраф у розмірі 25 % добової абонплати за кожну добу перевищення цього терміну, але не більше ніж за три місяці.

За цей період щодо суб’єктів господарювання штрафні санкції не застосовувались, адже всі порушенні питання споживачами на час звернення усувалися або були виправленні в найкоротший термін. Також суб’єктами господарювання, які надають телекомунікаційні послуги, коли не було можливості виправити заявлені недоліки в терміни, передбачені законодавством, споживачам одразу ж проводився перерахунок оплати за надані послуги, – пояснює Оксана Немкович.

Коли й на підставі чого провайдер може скоротити послуги ?

Скоротити або ж припинити надання послуг можна за ініціативи споживача або оператора, провайдера, але керуючись правилами та законодавством. З непередбачених у правилах та законодавстві підстав операторам, провайдерам заборонено з власної ініціативи скорочувати перелік послуг або припиняти їх надання, – наголошує Оксана Немкович.

Провайдер може скоротити перелік послуг за заявою споживача на термін, зазначений у заяві, але не більш як на один рік. При цьому термін може змінюватися за окремою заявою споживача.

Скорочення переліку послуг оплачується за тарифами, встановленими оператором, провайдером. Для загальнодоступних послуг такий тариф не може перевищувати розміру абонентної плати за кожний місяць такого скорочення. Також правилами передбачені умови, коли оператор, провайдер може скорочувати надання послуг з власної ініціативи. Припинення надання послуг може здійснюватися оператором за умов передбачених пунктом 55 Правил, – роз'яснює посадовиця.

Як правильно і куди скаржитися?

Споживач має право подавати операторові, провайдерові звернення, заяви, скарги чи пропозиції щодо надання та отримання послуг.

У зверненні про ненадання чи неналежного надання послуг зазначаються дата, час, умови, за яких споживач намагався отримати послугу, результат її отримання, номер чи інший мережевий ідентифікатор кінцевого обладнання або адреса пункту колективного користування чи таксофона, з якого замовлялася послуга, номер кінцевого обладнання або адреса пункту колективного користування, що викликався, –пояснює Оксана Немкович.

 

Звернутись можна і в усній формі, телефоном чи електронною поштою. Оператор не повинен ускладнювати цей порядок, а також зобов'язаний проводити прийом та повідомляти про це.

 

 

Якщо питання у компетенції Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, то можна звернутися й туди. Комісія отримує від операторів, провайдерів необхідні документи та інформацію і вживає у межах повноважень заходів до захисту прав споживачів, – додає заступниця начальника головного управління Держпродспоживслужби в області.

Якщо суб'єкт господарювання ігнорує претензії споживача, то потрібно звернутися до управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області. Знаходиться установа у Рівному, на вул. Поповича, 65А.

Джерело: Суспільне