Рівненський шеф-кухар розроблятиме нове меню для шкільних їдалень України

Шеф-кухар Олександр Медведь увійшов у п’ятірку переможців Всеукраїнського конкурсу «Розробка нового шкільного меню».

Джерело ITV..

Майже пів року тривав конкурс від Львівської національної асоціації громадського харчування. Участь у ньому взяло 32 професійні кухарі з усієї України. Наше місто представляв шеф Олександр Медведь, якого в області зокрема знають, як ідейника відтворення рецептів княжої доби.

Олександр розповідає: коли дізнався, що в Україні оголосили конкурс на нове шкільне меню, не міг лишитися осторонь. Бо ж дома має відразу три натхненника для смачних ідей:

«Євген Клопотенко зрушив з місця той локомотив, і велика вдячність йому за це. Але так вже сталося, що не всі страви з його збірника сподобалися дітям. Це нормально. Наприклад, у мене три сина – двоє школярі, а третій поки в садочку - і в кожного з них різні смаки. Кожного разу питаю в них, що їли в школі. Відповіді різні: то мало, то багато, але не смачно, то «тато, а м'ясо з гречкою без підливи дуже сухе», то до гречки яблуко давали… І так далі. Мене це дивувало трохи. А потім згадав, як сам харчувався в школі… Усе це й надихнуло мене взяти участь у конкурсі,» - розповідає Олександр Медведь.

Конкурсантам потрібно було скласти власне меню, яке б відповідало усім сучасним нормам. Озброївшись цими знаннями та 305 постановою Кабінету міністрів України стосовно норм харчування у закладах освіти, рівнянин розробив 6 різних меню, включаючи шведський стіл, з п'ятиразовим харчуванням на день.

«Крім того було важливо використовувати продукти, які є завжди в наявності (локальні та регіональні). Ще одним важливим фактором було прораховувати фудкост страви. Адже набираючи ттк (техніко технологічна карта), я вже бачив собівартість страви, яку пропоную,» - ділиться тонкощами процесу Олександр. До слова, розробити меню для нього – не в новинку, тож професійні навики не лише смачного приготування страв, а й їх правильного формування і подачі, допомогли.

Усі свої розробки кухара подали на розсуд журі в середині липня і чекали результатів. Днями Національна асоціація громадського харчування оголосила переможців. До фінішу дійшло п’ятеро шефів, і серед них єдиний представник Рівного у конкурсі Олександр Медведь. З його раціонів відібрали страви, які будуть внесені в новий збірник рецептур.

«Це для мене просто робота, яку я дуже люблю. Адже працюю на кухні вже 25 рік. А стосовно конкурсу - то це тільки початок! Далі будемо поступово змінювати харчування на краще. Бо ж оновлення потребує не лише меню, а й саме приміщення, посуд та атмосфера в шкільній їдальні,» - відзначає Олександр.