Рівненський апеляційний суд поповнив держбюджет на серйозну суму

А також конфіскував у дохід держави тягач марки MAN TGX вартістю 16 000 євро.

Суд апеляційної інстанції переглянув апеляційну скаргу захисниці жителя Волині, якого Рівненський міський суд торік у жовтні визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 481 Митного кодексу України (Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю — поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів, що містять неправдиві відомості), та наклав на нього штраф у розмірі 478 840 гривень з конфіскацією тягача.

В апеляційній скарзі захисниця наголошувала на відсутності складу адміністративного правопорушення в діях її підзахисного, тому наполягала на закритті провадження у справі.

Апеляційний суд, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, заслухавши учасників судового розгляду, прийняв рішення про її відхилення.

Суд встановив, що у травні 2020 року Ч. ввіз зі Словаччини на митну територію України сідельний тягач марки MAN TGX. Перетинання кордону відбулося в зоні діяльності Галицької митниці Держмитслужби.

За кілька днів декларант Товариства з обмеженою відповідальністю подав в Поліську митницю Держмитслужби митну декларацію для здійснення митного оформлення товару, зазначивши в документі вартість товару — 6 550 євро.

Згодом на запит Поліської митниці надійшла відповідь митної адміністрації Республіки Словаччини та з’ясувалися розбіжності фактурної вартості товару: реальна вартість тягача марки MAN TGX становить 16 000 євро (у національній валюті  за курсом на день митного оформлення — 478 840 гривень).

Таким чином, було з’ясовано, що Ч. вчинив дії, спрямовані на переміщення транспортного засобу через митний кордон України з приховуванням від митного органу.

Оскільки Ч. подав до митного органу як підстави для переміщення товару документи, що містять неправдиві відомості щодо фактурної вартості товару, на порушника було складено адміністративний протокол за вчинення правопорушення за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України та скеровано на розгляд до суду.

Залишаючи постанову місцевого суду без змін, Рівненський апеляційний суд погодився з висновком суду про те, що факт вчинення вказаного правопорушення, за обставин, викладених у протоколі про порушення митних правил, підтверджується зібраними у справі доказами, які повністю узгоджуються між собою.

Підстав вважати їх недопустимими апеляційний суд не вбачає, тому порушник митних правил не тільки позбувся тягача. Суд зобов’язав його сплатити до державного бюджету штраф у розмірі вартості конфіскованого транспортного засобу. А це — майже півмільйона гривень.