Рівненщина – у п’ятірці лідерів

У середу в НУ «Острозька академія» відбулося виїзне засідання підсумкової колегії облдержадміністрації під головуванням очільника області Віталія Коваля. Попри те, що такий формат колегії практикується  рідко, тим більше  в нинішніх умовах пандемії коронавірусу, проте  цього разу він себе повністю виправдав. Засідання проходило в новому корпусі НУ «Острозька академія», і чимало учасників колегії, серед яких були голови 64 громад області, вперше мали можливість на власні очі побачити ті  чудові умови для студентів і викладачів, які створено в цьому навчальному закладі. З вітальним словом до учасників колегії звернувся господар закладу, ректор університету Ігор Пасічник, який висловив побажання, щоб кожен учасник колегії став справжнім другом університету.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль представив учасникам колегії новопризначених голів райдерж­адміністрацій: Всеволода Пекарського – Дубенська РДА, Олександра Кохана – Сарненська РДА, Анатолія Рижого – Вараська райдержадміністрація. Віталій Коваль подякував головам територіальних громад, які виявили високі управлінські якості та відповідально поставилися до ліквідації наслідків негоди й оперативно забезпечили усунення переметів та відновлення прохідності комунальних доріг.
– Зіткнувшись з негодою, голови Бабинської, Бугринської, Дядьковицької, Клеванської, Володимирецької, Радивилівської, Дубенської та Дубровицької територіальних громад, проявили себе як високопрофесійні спеціалісти в управлінні, - зазначив Віталій Коваль.

Про головні успіхи 2020 року

«Рівненщина – невелика область, але дуже амбіційна. Ми маємо високе четверте місце в авторитетному рейтингу «Regional Doing Business». Це означає, що ми змогли створити в регіоні сприятливі та рівні умови для бізнесу. Ми – п’яті в урядовому моніторингу розвитку регіонів. Ми забезпечили приріст у більшості галузей промисловості, а зростання обсягів виробництва продукції аграрного сектору є на Рівненщині одним із найвищих в Україні», - наголосив Віталій Коваль.
У 2020 році Рівненщина збільшила обсяг експорту. Зокрема, область має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі - коефіцієнт покриття експортом імпорту складає 1,25. Питома вага експорту до країн ЄС є однією з найвищих серед регіонів – 83%.
«Важливо, щоб Рівненщина стала областю доданої вартості. Щоб ми експортували не просто сировину, а дійсно мали такі перемоги, як у меблевій галузі. Адже 10% експорту за межі країни в області – меблі. Додана вартість – не просто ліс, спиляний у сирому вигляді, а  меблі, тобто це зарплата, енергоносії та сировина. Це успіх, який потрібно далі продовжувати», - зазначив Віталій Коваль.


Загалом Рівненщині, незважаючи на пандемію, вдалося стати самодостатнім фінансовим регіоном. Минулий рік область закінчила з профіцитом бюджету - плюс 65,5 млн. грн. на розвиток. Цього року теж хороший старт – збільшення доходів місцевих бюджетів усіх рівнів на 4,3 млн. гривень.
Продовжується активна робота 2020-го року щодо детінізації різних сфер нашого життя. До прикладу, збільшенню акцизного збору, який залишається в бюджетах громад, сприяло виявлення 157 нелегальних АЗС. Більшість із них стали працювати «по-білому».
Окрім того, аудит виявив, що далеко не всю сільськогосподарську землю використовують легально. Тож додаткові надходження до скарбниць громад дало залучення в офіційний обіг 28 тисяч гектарів землі.
Також завдяки системній реалізації в регіоні ініційованих Президентом України державних програм вдалося мінімізувати негативні наслідки карантинних обмежень, пов’язаних із пандемією, для суб’єктів малого і середнього підприємництва. Зокрема, показник виконання державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» на Рівненщині є одним із найкращих серед регіонів. Для суб’єктів малого та середнього підприємництва області було видано 360 кредитів на суму 740 млн. грн., що, передусім, допомогло зберегти робочі місця.
Окрім того, у пріоритетах - покращення якості життя наших громадян. У рамках президентської програми «Велике будівництво» в області збудовано чи капітально модернізовано по 5 шкіл та садочків, а також 4 спортивних об’єкти.
Минулого року на Рівненщині прокладено чи відремонтовано понад 200 кілометрів автомобільних доріг національного й місцевого значення. Це більше, ніж загалом за чотири попередні роки. «Усі досягнення вдалося зробити разом, завдяки спільним зусиллям і роботі усіх гілок влади та соціально-відповідального бізнесу. Попереду ще багато роботи. І, як результат – нові перемоги», - підсумував голова ОДА.

“На горіхи” перепало  керівникам аеропорту, обласної  лікарні,
РДГУ та Корецькому міському голові

Корецьку ТГ на колегії згадували кілька разів як під час виступу основного доповідача, заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, так і під час виступів співдоповідачів. Справа в тому, що в Корецькій  громаді зупинився процес прийому у свою власність  установ та організацій, які раніше належали до власності територіальної громади Корецького району. У керівництва громади є своя думка з цього приводу, яка зводиться до того, що новостворена громада не має фінансової можливості утримувати більшість із цих установ та організацій. Директор Департаменту бюджету та фінансів Лідія Біляк зазначила, що новостворені громади зобов’язані прийняти у свою власність  зазначені установи і організації, а вже після цього ухвалювати рішення про скорочення штатів, унормування оплати праці працівників тощо. До речі, на засідання колегії прибув заступник Корецького міського голови Андрій Сайчук, який не став заперечувати, що Корецька ОТГ має власну думку щодо цих процесів і навряд чи кинеться швидко виправляти ситуацію.
Рівненському аеропорту та РДГУ перепало від керівника Західного офісу Держаудитслужби Анатолія Карпюка. Він вказав на велику кількість фінансових порушень у навчальному закладі, порівняно невелику кількість студентів і надто роздутий управлінський штат закладу та демпінг щодо вартості навчання.
Вкрай незадовільною є фінансова дисципліна і в комунальному підприємстві Рівненської облради «Міжнародний аеропорт «Рівне», який на колегії назвали п’явкою на обласному бюджеті.   Попри приписи і штрафи Держаудитслужби, фінансові порушення на цьому підприємстві повторюються з року в рік, і керівник на приписи Офісу Держаудитслужби не реагує.
А Рівненській обласній клінічній лікарні перепало за те, що вона ось уже понад 2 роки зберігає у гаражі ангіографічну систему, яку було придбано за 23 мільйони гривень з обласного бюджету. Не виключено, що, зберігаючись у такий спосіб, це обладнання вийшло з ладу, відтак понад 20 мільйонів гривень з бюджету було використано, м’яко кажучи, неефективно.

Боротися за ПДФО

Віталій Коваль під час колегії наголосив, що кожна громада Рівненщини повинна мати фінансово-економічний паспорт. Очільник області переконаний, що такий документ стане помічником для наповнення місцевої казни. Голови територіальних громад зможуть чітко бачити, які ресурси має громада.
«Основою наповнення бюджетів можуть стати і підприємства, які знаходяться на території ТГ. Навіть якщо бізнес зареєстрований в іншій області, ПДФО він може сплачувати в місцеві бюджети. А це - майже 60 відсотків надходжень. Для цього головам ТГ необхідно поспілкуватися з керівниками підприємств і переконати сплачувати податок на доходи фізосіб в бюджет громади. Тим більше, процедура для бухгалтерського переводу займає лише 15 хвилин”, - зазначив Віталій Коваль.
До речі, за підсумками минулого року чітко вимальовується п’ятірка лідерів серед ТГ - це Вараська, Клеванська, Малолюбашанська, Привільненська та Крупецька ТГ .
• Василь Бурченя