Ринок пального: водії можуть зіткнутися з черговою проблемою

Значну роль на паливному ринку тепер також відіграють генератори

Під кінець осені на українських автозаправних станціях різко підвищився попит на пальне. Конкуренцію на ринку пального водіям тепер складають прості громадяни, які користуються дизельними генераторами.

Ситуація на ринку пального

Учасники ринку вважають, що попри напружену ситуацію, дефіциту на ринку поки не спостерігається. Глобальним чинником збільшення попиту є розширення парку генераторів на території України через віялові відключення електроенергії та їх активне використання громадянами.

"Такий попит абсолютно нетиповий для листопада, єдиний чинник  генератори. Трагедії немає, але це трохи несподівано", — зазначають фахівці.

За словами експертів, невдовзі в країні можуть статися деякі перебої з пальним ще й через нестачу ресурсу за кордоном.

Ще зараз переформатовується робота мереж Укрнафти, яка після "націоналізації" втратила постачальника пального у вигляді групи "Приват". Через це зникло пальне із вільного обігу у мережі АЗС Укрнафти.

Більше про пальне

Нагадаємо, що на українських автозаправних станціях здорожчало пальне. Підвищилася вартість популярної марки А-92. Зараз коштує у середньому 49,10 грн/л. Ціна зросла на 66 копійок. Збільшилися середні ціни на бензин категорії А-95. Ця марка коштує 50,08 грн/л, що на 58 копійок більше. Дизель в Україні подорожчав на 31 копійку. Середня вартість на українських АЗС становить 54,24 грн/л.

За прогнозом Національного банку, в Україні наступного року очікується зростання вартості автомобільного пального. Цінники на АЗС на бензин, дизельне паливо та автогаз зростуть на 20%. Пальне здорожчає за рахунок повернення системи оподаткування палива на довоєнний рівень.

Експерти очікують, що в Україні взимку запасів пального на ринку має вистачити, однак ціни можуть бути дещо вищі. Бензини та дизпаливо додадуть у ціні одну-дві гривні. Продиктовано це тим, що найбільші нафтовидобувні країни світу (ОПЕК+) домовились про скорочення видобутку нафти.

За матеріалом Novyny.live