Пять ліжок для МВФ

Пацієнти їдуть сюди з усіх куточків України  з остеохондрозом, спинними грижами, відновлюються після травм хребта та суглобів, опіків. Від них часто можна почути таке: «Якщо відпочити, то треба їхати у Хмільник, якщо ж лікуватися — то в Корець». Але найбільша природна складова лікування у цьому закладі  — це, безумовно,  радонова вода. Її склад систематично моніторять науково-дослідні інститути, і нині водолікарня має дозвіл на її використання до 2025 року.
Із початку червня, на виконання минулорічної постанови Кабміну за №1024,  у водолікарні змушені скоротити 5 ліжко-місць. І це при тому, що її аж ніяк не можна назвати тягарем для бюджету,  фактично водолікарня сама заробляє на своє існування і є вкрай необхідною для людей.  Адже одночасно повний  курс оздоровлення тут проходять 70-80 пацієнтів.
За останні кілька років у Корецькій водолікарні поновлено всю медичну апаратуру,  реконструйовано всі відділення, проте залишилася невирішеною важлива проблема  — перекриття даху  фізіотерапевтичного  корпусу.

— Ще два роки тому ми звернулися в обласну раду з проханням виділити  лікарні 100 тисяч гривень на заміну даху в фізіотерапевтичному корпусі, проте грошей так і не дочекалися. За цей час проблема ускладнилася ще більше, адже у середині приміщення зроблені  ремонти, і якщо підуть сильні дощі, то наші старання можуть бути зведені нанівець, — розповідає головний лікар водолікарні Анатолій Миронець.
За його словами, керівництво водолікарні також звернулося до обласної ради з проханням дозволити частково використовувати кошти зі спецфонду на харчування, адже за нинішніми нормами на хворого виділяють лише 10 грам масла на добу. Добре, що в лікарні мають свій хліб, овочі та консервацію.
До речі, як нам повідомили в Управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації, на виконання Постанови Кабінету Міністрів України за № 1024, якою затверджений новий граничний норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками (не більш як 60 ліжок у розрахунку на 10 тис. населення замість норми у 80 ліжок, що існувала раніше), на Рівненщині буде скорочено 2380 ліжко-місць, водночас буде вивільнено і значну кількість медпрацівників.  Процес, як кажуть, уже пішов.
Скоротити мережу лікарняних ліжок і підлаштувати її до європейських норм — такою є вимога МВФ, яку український Уряд разом із вітчизняним МОЗ  взялися запопадливо виконувати по всій Україні. Нам продовжують нав’язувати чужу  модель розвитку, а точніше - нашого занепаду. Ми беремо кредити на проїдання, замість того, щоб будувати тут фабрики і заводи та створювати робочі місця, а відтак і поступово позбутися кредитної залежності. Дивно, але слово «реформа» у нас нині фактично тотожне банальним «урізання» та «скорочення».
Дивлячись на те, як нинішнє керівництво України запопадливо виконує всі вказівки МВФ, справді починаєш вірити у так званий  «заговір масонів», згідно з яким в Україні має залишитися не більше 20-25 мільйонів населення. Фактично, ми вже на півдорозі до здійснення цього плану, адже ще зовсім недавно нас було 52 мільйони, а нині — трохи більше сорока.
Василь Бурченя