Про платіжки за газ та розподіл

Про тарифи на газ та розподіл,  від чого вони залежать, як формуються, про розрахунки споживачів, сервісні центри та лічильники говоримо із комерційним директор АТ «Рівнегаз» Віктор Осницьким.

- Пане Вікторе, який зараз тариф за куб газу? І чому вартість газу влітку і взимку так суттєво різниться?

- АТ «Рівнегаз» здійснює послуги з розподілу (доставки) природного газу і ми маємо ліцензію на проведення саме такої діяльності. А щодо газу як товару, сьогодні в державі існує ринок газу. Ціну на газ як паливо диктує ринок і залежності від попиту кожен трейдер, а їх в Україні майже 500, виставляє свою цінову пропозицію. На сьогодні рішенням уряду введено обмеження на граничну ціну  у лютому та березні і вона повинна становити 6,99 грн. Ціна в умовах ринку коливається в залежності від попиту.

Якщо говорити про тариф на розподіл, то він існував завжди, однак, входив у вартість послуги газопостачання, тобто людина коли отримувала платіжку, сплачувала за три послуги: за вартість газу, вартість доставки і вартість транспортування мережами Укртрансгазу. На сьогодні відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» відділено постачання, розподіл газу і послуги Укртрансгазу.  

- Пане Вікторе, Кабінет Міністрів  прийняв рішення про зменшення тарифу на доставку газу чи побачать споживачі нові платіжки із зменшеними сумами?

- У січні споживачі отримають платіжки за січень. Вартість газу буде така, як встановив постачальник газу, а за доставку природного газу, то вартість кубічного метра замовленої потужності  становитиме 2,16 грн з ПДВ.

- Чимало мешканців Рівненщини виступають проти оплати послуг транспортування, адже чимало сіл й дачних масивів прокладали мережу до житла своїм коштом. Чи повинні платити ці люди?

- Звичайно повинні платити. Плата за доставку природного газу це  не податок і не придуманий платіж. Це компенсація коштів, які використовує АТ «Рівнегаз» у процесі експлуатації всієї системи. Для того, щоб утримувати систему газопостачання в області у справному стані, необхідно проводити ряд планових і позапланових робіт, утримувати абонентний відділ¸ аварійно-диспетчерську службу, яка несе цілодобове чергування і виїжджає на виклики, пов’язані із витоками  природного газу. А ще  важливо розуміти, що це питання безпеки. І в процесі цієї діяльності по утриманню мереж оператор газорозподільних систем несе ряд витрат, оскільки єдиним джерелом отримання коштів є тариф на розподіл природного газу. Тому ці кошти потрібно сплачувати всім.  Адже якщо людина придбала чи побудувала будинок, вона постійно вкладає в нього гроші, щось підтримує, оновлює, доглядає, замінює. Така ж потреба є щодо газових мереж, тільки за такої умови ми можемо гарантувати нашим клієнтам безперебійну та надійну доставку природного палива.    

- Чи впливають старі борги на нові тарифи на розподіл?

- Тариф на розподіл хоча і входив у склад послуги за газопостачання, але не переглядався із 2014 року. Відповідно  це призвело до того, що така порівняно не велика компанія як наша, отримала 460 млн гривень боргів перед Укртрансгазом за технологічний газ, який використовували для у процесі транспортування газу до домівок споживачів. Відповідно такі борги ми отримали в збитках. На сьогодні джерело компенсації цих збитків так і визначено. Альтернатива – прийняття законопроекту 3800-1, який зареєстрований у Верховній Раді України. Він передбачає списання заборгованості теплопостачальних підприємств станом на 1 червня 2020 року, тому, що ці затрати НКРЕКП не були закладені у тариф. На жаль, на даний час цей законопроект депутати  не розглянули.

Нарешті Національна комісія з питань державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг перед новим роком затвердила нам новий тариф і передбачила у ньому реструктуризацію цих боргів.    

- Чому в різних регіонах різні тарифи на газ та послуги доставки газу і від чого це залежить?

- Ціна на газ залежить від трейдерів, а на послуги розподілу – від протяжності газових мереж, від коштів необхідних на утримання, від структури споживання, тобто кількості споживачів на 1 кілометр газорозподільних мереж та промислових підприємств,  які концентруються на цих мережах.  У нас співвідношення населення та промислових споживачів 50 на 50, відтак, витрати діляться однаково. В тих регіонах, де більше промислового споживання, навантаження на населення буде меншим.

Велику роль відіграють умови, в яких працюють акціонерні товариства, тобто запроектованої потужності мереж та об’ємів газу, що транспортуються цими мережами. У нашій області  пропускна здатність газових мереж  в рік – 5,5 млрд куб.м, а за минулий рік ми транспортували 400млн.

- Чи встановлює АТ «Рівнегаз» безкоштовно побутові газові лічильники і що для цього потрібно зробити?

- АТ «Рівнегаз» встановлює лічильники відповідно до Інвестиційної програми, яку нам затвреджує НКРЕКП, але в обсягах 2017 року. Тобто безкоштовно ми встановлюємо в квартирах, де не обліковується газ загальнобудинковими лічильниками. У нас є близько тисячі клієнтів, які відмовилися від встановлення приладів обліку.

 - Пане Вікторе, раніше, щоб з’ясувати питання по тих самих лічильниках, рахунках, передачі показань, споживачі йшли в центри обслуговування, чи мають змогу отримати необхідну допомогу та консультації зараз?

- Так. У наших центрах обслуговування клієнтів проводиться прийом споживачів. Однак, у зв’язку із карантином, кількість відвідувань обмежена. Більшість питань можна вирішити через контакт –центр. Для цього необхідно зателефонувати 067 0101 104 або 0362 461 104, або зареєструвавшись в чат ботах 7104 у вайбері чи телеграмі. Також можна зареєструвати особистий кабінет на 104ua і теж контролювати свої платіжки, передавати показник, вирішувати інші питання. Якщо ж потреба відвідати центр обслуговування клієнтів все ж не зникає, потрібно записатися на прийом за вищевказаними номерами і на визначену дату прийти в клієнтський простір.