Про блекаут у Рівному повідомлять з гучномовців

На Рівненщині цими днями продовжаться планові відключення електроенергії як вночі, так і вдень. «Рівнеобленерго» обіцяє дотримуватися графіків, але у разі перевантаження мереж будуть застосовувати аварійні відключення. Начальник ОВА Віталій Коваль у понеділок зазначив, що після чергових обстрілів РФ та влучань в об’єкти енергетичної інфраструктури «Укренерго» ліміт потужностей на Рівненську область знизило ще на 15 відсотків.

Що ж робити мешканцям Рівного, якщо у будинках зникнуть електроенергія, тепло та вода — на добу і більше. Тобто настане той блекаут, про який попереджають як імовірний.

Джерело Рівне Вечірнє.

Пункт обігріву — не пункт проживання

Якщо не буде «зручностей» понад добу, то розпочне роботу 21 стаціонарний пункт обігріву в міських школах та садках. Та це — для найгіршого розвитку ситуації, попереджає влада. Але забезпечити у них зможуть всього 30–35 тисяч осіб. Вочевидь, більшості мешканців міста все ж доведеться шукати родичів у селі — з грубкою та криницею.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Пунктів незламності у Рівному є 25, ще чотири — в процесі створення. Як правило, це намети, які розміщені на різних локаціях міста. В цих наметах можна знайти тепло, світло, зарядку для телефону, доступ до Інтернету — це основні базові потреби. Також гарячий чай та печиво для дітей. Ці пункти повинні працювати в цілодобовому режимі. А от на випадок, якщо у нас буде повне знеструмлення, відкриваємо 21 стаціонарний пункт обігріву на базі закладів освіти — зможемо прийняти приблизно 30–35 тисяч осіб. Мешканці міста зможуть там отримати світло, тепло, зарядку для телефону, харчування і навіть місце для ночівлі — там є великі зали для розміщення великої кількості людей.

Отож перелік наступний: ліцей № 19 (Кулика-Гудачека, 48), ліцей № 8 (Князя Острозького, 20), ліцей № 26 (Назара Небожинського, 24), ліцей № 27 (Дубенська, 133), ліцей № 25 (Коновальця, 17), ліцей № 28 (Коновальця, 19), ліцей № 22 (Князя Романа, 14-А), ліцей № 13 (Василя Червонія, 53), ЗДО № 47 (Гайдамацька, 15), ЗДО № 35 (Василя Червонія, 73), ліцей № 12 (Грушевського, 81), ЗДО № 51 (Вишиванка, 45), ЗДО № 56 (Буковинська, 8-А), ліцей № 7 (Гімназійна, 17), ліцей № 15 (Героїв поліції, 17) ліцей № 9 (Марка Вовчка, 29-А), ліцей № 18 (Карпінського, 15), ЗДО № 45 (Литовська, 10), Квасилівський ліцей (Молодіжна, 22), Квасилівський ЗДО (Молодіжна, 26) і гімназія № 16 (Чорновола, 101) — мікрорайон Новий Двір.

Спортивні зали ліцеїв № 26 та № 28 обладнані ліжками для маломобільних груп населення. Якщо в них немає рідних, які зможуть їх забрати в село, ми змушені будемо їх поселити в цих школах. Лікарні зможуть прийняти 70 осіб старшого віку. Пологовий будинок буде приймати матусь з найменшими дітками до 3-х місяців, друга міська лікарня — матусь з дітками старшого віку.

Будуть роздруковані листівки з адресами цих закладів. Вони будуть розміщені і в Пунктах незламності, куди люди можуть постійно підходити. У разі зникнення зв’язку автомобілі ДСНС та поліції будуть з гучномовців сповіщати людей про ситуацію чи локації, куди потрібно звернутися.

Руслан Гудима, директор міського департаменту інфраструктури та благоустрою:

— Якщо у вас в хаті немає годину світла, це не підстава бігти в пункти обігріву! Такі пункти працюватимуть не швидше як за 24 години з настання блекауту. Це важливо, бо я впевнений, що почувши ці адреси, люди будуть вже практично вимагати їхньої повноцінної роботи. Але це не пункти проживання, а тимчасового перебування, коли уже вкрай критична ситуація.

На останньому засіданні міськвиконкому з резервного фонду бюджету виділили 10 мільйонів гривень. За ці кошти придбають пальне для генераторів та харчі, щоб годувати людей у пунктах обігріву. А ще — закуплять пічки-буржуйки. Їх задіють, якщо генератори уже «не справлятимуться» з обігрівом.

Вода: якщо не в кранах, то буде в діжках

Все залежатиме від ситуації. Комунальники намагатимуться забезпечити хоча б мінімальний тиск води у кранах. Та якщо місто буде повністю знеструмлено, накачати води можна буде з 23 вуличних колонок — їм електрика не потрібна. Також питну та технічну воду обіцяють підвозити автоцистернами водоканалу, тресту зеленого господарства, міськШЕУ. Частину своїх діжок готові надати місцеві підприємці. Але якийсь запас води рівняни можуть зробити й вдома — тільки без фанатизму.

Руслан Гудима:

— Це не означає, що зараз всі дружно повідкривали крани і починають набирати ванни. По-перше, це негативно позначиться на самій системі водопостачання, по-друге — це й вам не потрібно, бо через 2–3 дні доведеться знову воду міняти. Питання забезпечення — це мати вдома 5–10 літрів бутильованої, а вже місто буде закривати потребу в підвезенні води за визначеними точками, де ви зможете набрати собі воду для користування.

Тепло та генератори для ОСББ

Рівне виділило 67 мільйонів гривень на придбання генераторів, дечим поділилися й іноземні міста-партнери. Насамперед вони потрібні для роботи котелень, лікарень, каналізаційно-насосних станцій, пунктів обігріву та іншої важливої інфраструктури. Нещодавно у Рівному також прийняли програму, за якою місто компенсує частину грошей, які ОСББ витратило на придбання генератора потужністю не менше 4 кВт для багатоквартирного будинку — повернуть до 70% вартості, але не більше 45 тисяч. Однак охочих скористатися нею поки одиниці. Голови ОСББ та управлінських компаній придивляються, скільки це їм коштуватиме і чи воно взагалі їм треба.

Олександр Третяк:

— В місті є 29 котелень. На котельню ставиться 400-кВтний генератор з обсягом споживання 100 літрів за годину, на добу це 2,5 тонни пального. А кожна котельня може мати ще 5–19 теплових пунктів, кожному з яких також потрібен генератор меншої потужності. Та навіть якщо все це забезпечено і теплоносій доставляється до будинку, залишається третя ланка — самі будинки. І якщо в будинку немає можливості циркуляційним насосом підняти теплоносій на поверхи, то ці тонни дизелю будуть вхолосту калатати. Саме тому запропонована програма для ОСББ з придбання генераторів — для того, щоб ті самі циркуляційні насоси могли працювати, а вони споживають небагато. Приблизно так працює схема подачі тепла до будинків.

Олександр Третяк сподівається, що «замороження» міста не буде:

— Ми живемо в умовах, в котрих надзвичайно важко передбачити, що може статися — ніхто не був у такій ситуації. Може бути, що будемо отримувати всього кілька мегават електроенергії для міста і з енергетиками зможемо утримувати лише котельні й водоканал, щоб забезпечити теплі батареї, мінімальний тиск водогону і каналізацію. А може бути тотальне знеструмлення, тоді мова йде про повний спуск води з системи опалення в будинках, повну зупинку всіх котелень, «замороження» міста... А можливо, обійдемося, як зараз — з відключенням та перебоями і витримаємо в такому стані до весни.