Президент України призначив 34-річного суддю Рівненського окружного суду

Указом Президента України №350/2021, від сьогодні на посаду судді Рівненського окружного адміністративного суду призначено 34-річного Греська Олега Романовича.

Олег Гресько ще 13 травня 2017 року звернувся до кваліфкомісії із заявою про допуск його до участі у доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду. Його кандидатуру погодили 1 жовтня 2019 року.  До цього, у тому ж суді він працював помічником судді.

Джерело Rivne Online.

Що відомо

Новопризначений суддя навчався в Національному університеті «Острозька академія» за спеціальністю «Правознавство», яку закінчив у 2009 році. Має стаж професійної діяльності у сфері права після здобуття вищої юридичної освіти щонайменше п’ять років.

За результатами кваліфікаційного іспиту набрав 194,5 бали та зайняв першу позицію в рейтингу кандидатів на посаду судді місцевого адміністративного суду.

Рішення Комісії від 1 жовтня 2019 року про затвердження та оприлюднення на офіційному вебсайті Комісії рейтингу учасників конкурсу на зайняття 54 вакантних посад суддів у місцевих адміністративних судах та 22 вакантних посад суддів у місцевих господарських судах, оголошеного рішення, було оскаржено в судовому порядку.

Велика Палата Верховного Суду 21 квітня 2021 року ухвалила постанову, якою, зокрема, визнано, що рішення Комісії від 1 жовтня 2019 року прийнято на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, при цьому Комісія діяла послідовно, передбачувано, з урахуванням принципів верховенства права і недискримінації, під час розгляду справи не було встановлено обставин, які б давали можливість вважати дії Комісії свавільними.

Крім того, встановлено відсутність інших порушень визначеного законом порядку надання Комісією рекомендації для призначення Олега Гресько та не встановлено обґрунтованого сумніву щодо відповідності кандидата критерію доброчесності чи професійної етики або інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з призначенням його на посаду судді.

Таким чином, Вища рада правосуддя, 17 серпня 2021 року вирішила внести Президентові України подання про призначення Греська Олега Романовича на посаду судді Рівненського окружного адміністративного суду, яке Президент підписав сьогодні.