Правду розкаже почерк

Він  може дізнатись чи каже людина правду без детектора брехні;  визначити деякі хвороби людини без медичної діагностики;  вирахувати аноніма  і навіть спрогнозувати сумісність у шлюбі.  Усе це Сергій Йосипович Гонгало  робить завдяки  знанням із графології -  пізнання людської психології через почерк. Сьогодні колишній  начальник експертної служби Острозького райвідділу міліції викладає предмети кримінально-правового циклу  в «Острозькій академії», навчає азам почеркознавства студентів.   Про цікавинки, можливості та практичне застосування  почеркознавства - у розмові з Сергієм Гонгало.
- Сергію Йосиповичу, розкажіть, як почалася ваша « дружба» з графологією?
– Все почалося із запізнення на автобус. Потрібно було згаяти час, я ходив  автовокзалом і  побачив книгу Моргенштерна «Психографологія». Зізнаюсь,  із дитинства  не любив читати і завжди  думав, що в житті не буду  багато писати.  Але вже так сталося, що все життя пишу від руки.  Отож, я придбав  книгу, прочитав її. Згодом почав застосовувати  ті знання, досліджуючи почерки друзів, знайомих, і переконався, що  в цьому щось є. Якщо людина пише каліграфічно, то це або писар, або вчитель початкових класів, або безініціативна людина, яка не буде керівником. Каліграфічний почерк може бути у людей вимогливих до себе, але вихованих  в дусі покірності. Це потенційні виконавці. Науковці мають жахливі почерки, бо пропускають слова, літери, коми. Вони надають перевагу тому, що пишуть, а не тому, як вони пишуть.  Якщо почерк поділити на підписи і рукописні тексти, то  підпис -  це те, яким ми хочемо себе показати людям, а рукописний текст – те, хто ми є насправді. Чоловіки, які допомагають по господарству, добродушні, тобто позиціонують себе як жінки, і почерк мають округлий. Якщо у ньому є  друковані елементи, значить людину  не розуміють, вона дещо асоціальна. А ще за почерком можна визначити логік людина чи інтуїт. Останні - представники творчих професій, перші – технічних. При виборі професії теж це варто враховувати.
– Цікаві висновки. Отже, ви почали з книги Моргенштерна і як вчились далі?
– Справа в тому, що в Україні графологія не визнана наукою.  Курс графології у вузах вводить Росія, Білорусь. Я ж  вчився лише за книгами, а в Україні почеркознавством нині  займається лише Олександр Фармагей з Києва. За допомогою Інтернету спілкуюсь із ним, а також з інститутом графології в Ізраїлі.
– Розкажіть про практичне застосування ваших знань в міліції.
– Якось до нас надійшла анонімка: «Вашу дитину викрадено, якщо хочете її побачити, принесіть мені викуп». Це було написано фломастером, і  за почерком я розпізнав нездорову людину. Шукали автора недовго, прийшли до нього, і він зізнався, що бавиться з дитиною. Ще одна анонімка на представників влади, як з’ясувалось, була написана колишнім керівником, при чому ображеним. Людина володіла досить конфіденціальною інформацією, написала багато тексту російською мовою і лівою рукою. Але чим більше тексту людина пише, тим більше про себе розказує. Як казав доктор Хаус: «Усі люди брешуть». А  почерк розкаже всю правду. Ось і встановили, що автор – носій української мови  і правша. Коли його затримали, то вдома знайшли аркуші, на яких він тренувався писати.
– Отже, і нездорову людину можна розпізнати за почерком?
– В Ізраїлі  діагностують хворобу за почерком вже на початковій стадії, навіть спрогнозувати її можуть. Я можу діагностувати за почерком вже наявну хворобу. Наприклад, кутасті літери -  це проблеми з кишково-шлунковим трактом, печінкою. Якщо з’являються овальні елементи, завитушки, людині варто звернутись до психолога, психіатра. Звивистості у почерку свідчать про розхитані нерви. Пам’ятаю, як нам прийшов один лист, і, побачивши почерк на конверті, я сказав, що з психами розбиратися не буду. Коли колеги його відкрили, прочитали віддруковане на машинці повідомлення: «Всі мене вважають психічно хворим, але це не так, я вже вилікувався...». У цієї людини  справді була шизофренія.  
– Кажуть, що сьогодні роботодавці користуються послугами графолога для аналізу резюме претендента, написаного від руки, і тоді  приймають рішення про прийом на роботу.
– Так, є такі тенденції, однак я їх не підтримую, адже в нас немає  школи графології. Принцип графолога, як і лікаря, - не нашкодь. Практикуючий графолог дасть характеристику, але вирішує роботодавець. Так, якщо людина пише зв’язно, у неї логічне мислення, то вона схильна до монотонної роботи. Якщо є розриви, різні літери, то монотонна робота не для неї.  Якщо підпис людини нерозбірливий, вона  «ховає» себе. Занадто довгий останній штрих у підпису означає, що людина не любить критики і болісно її сприймає. Маленький підпис  – свідчення заниженої самооцінки.  Якщо саме резюме невелике, роботодавець візьме таку людину, бо на неї можна тиснути, це потенційні жертви. Мрійливі, хворобливі люди слабо тиснуть на папір, їх почерк ніби  літає.  У тих, хто вміє працювати і відпочивати, чергується сильний і слабкий натиск. Ось чому важливо аналізувати саме рукописний текст.
– Сергію Йосиповичу, чи можна за почерком визначити сумісність людей: наскільки підходять одне одному чоловік і жінка?
– Зверталась до мене дівчина, і я давав характеристику трьом її кавалерам. Перший – типовий зразок життя в казармі, де все чітко і за правилами. Дівчина погодилась, бо в гостях у нього, коли не розправила рушник у ванній, вислухала цілу тираду. Другий – демонстратор: хоч і не має грошей, але постійно ходитиме по ресторанах і матиме борги. Третій  почерк був невиразний, кострубатий і  свідчив про компанійський характер юнака.
– І що?
– Вона  вибрала третього. З ним зараз і живе.
– Чи не збираєтесь узагальнити свої знання, досвід з почеркознавства?  
– Я давно збираю колекцію почерків, у мене їх дві коробки. Загалом Острог цікавий наявністю різноманітних закладів – психоневрологічним інтернатом, психлікарнею, академію, ВПУ. Почерки з різних джерел – це потужна база для досліджень, на які поки що не маю часу.
Я попросила Сергія Гонгало дати характеристику двом людям за їх рукописними текстами. Була здивована точністю даної оцінки – задаткам, вмінню вживатися в колективі, лідерськими якостями, наявністю тривоги.  Склалось враження, що переді мною сучасний Шерлок Холмс. Отож, прощаючись, подякувала за пізнавальне і повчальне спілкування.  
• Олена Толочик