Поради які допоможуть позбутися залежності від мобільного телефону

Нашими найкращими друзями сьогодні стали маленькі пристрої, які ми весь час носимо у кишенях мобільних телефонів. Необхідність використання цих пристроїв є фактом, але перетворення цього на залежність або відсутність можливості позбутися залежності від мобільного телефону може бути ще шкідливішим для вашого психічного та фізичного здоров’я повідомили в   Itechua.

Поради, які допоможуть позбавитися залежності від мобільного телефону

Вимкніть оповіщення

Один із головних відволікаючих факторів мобільних телефонів – повідомлення про повідомлення, які постійно з’являються у верхній частині мобільного телефону. Ці повідомлення можуть бути основним фокусом, який заважає вам залишити залежність від мобільного телефону, постійно надсилаючи повідомлення, щоб ви завжди були на зв’язку.

Ви можете легко обійти це на своєму пристрої в розділі сповіщень. Варіант залежить від мобільного пристрою, але зазвичай є окремий розділ для повідомлень.

Виберіть програми, від яких ви не бажаєте отримувати сповіщення, залишаючи увімкненими ті, які для вас найбільш важливі. Ми рекомендуємо залишати телефон або програму для обміну повідомленнями тільки на випадок надзвичайної ситуації, коли з вами потрібно зв’язатися, але залишайте їх вимкненими, якщо вважаєте це непотрібним.

Видаліть непотрібні програми

Якщо ви намагалися позбавитися залежності від мобільного телефону, тому що вам потрібно зосередитися на навчанні, можливо, час видалити програми, що заважають вашому розвитку. Соціальні медіа та програми обміну миттєвими повідомленнями постійно «напихають» вас інформацією та відео за відео, які тільки маніпулюють вашим дофаміном.

Може здатися, що позбавитися їх неможливо, але ускладнення доступу до них шляхом видалення програм принесе вам тільки користь. Видаливши такі програми, ви завжди можете повернутися назад, але це не дуже необхідно.

Використовуйте нічний режим

Інша проблема, яку може викликати залежність від мобільного телефону, – це пропуск сну та постійне пробудження з жалем про те, що ви не зробили обіцяного. На щастя, мобільні телефони оснащені режимом «Час сну», який допомагає користувачеві знати, коли припинити користуватися мобільним телефоном.

Ви можете навіть запрограмувати систему на створення повідомлень та залишати екран чорно-білим на весь встановлений період.

Інструмент можна знайти у будильнику мобільного пристрою.

Припиніть користуватися мобільним телефоном та іншою електронікою за 2 години до сну

Якщо попередньої поради було недостатньо, щоб позбутися залежності від мобільного телефону і добре виспатися, можливо, настав час провести «детоксикацію» електроніки принаймні на 2 години, що, за словами лікаря. Paulo Muzy може принести вам користь, відключившись і уникнувши контакту з синім світлом, яке шкодить вашому сну.

Крім того, уникайте обміну повідомленнями з людьми, які, як ви знаєте, не відповідатимуть одразу, щоб полегшити процес роз’єднання. Перегляд телевізора також є частиною «детоксикації», виділіть цей час, щоб почитати хорошу книгу або зайнятися іншою діяльністю, яка не передбачає використання електронних пристроїв.

Встановіть обмеження на використання програм

Звільнення від залежності від мобільного телефону є складним процесом на дуже просунутій стадії, але для вас є інші рішення. На переважній більшості мобільних пристроїв Android є функція, що дозволяє попереджати про обмеження часу використання кожної програми.

Ця функція доступна майже у всіх програмах, але у програмах соціальних мереж вона обов’язково є.

Ви можете знайти цю опцію в налаштуваннях програми, перейшовши в Установки > Програми > “Потрібна соціальна мережа або програма”.

Використовуйте режим батьківського контролю

Якщо ви є батьком дитини або підлітка, не завжди можна контролювати, що вони будуть бачити в Інтернеті або скільки часу кожен з них повинен мати на своєму мобільному телефоні. Але є дуже цікава альтернатива для тих батьків, які стурбовані тим, щоб допомогти своїм дітям позбавитися залежності від мобільного телефону.

Ми написали статтю про те, що таке Google Family і як їй користуватися, де ви побачите всі кроки, які потрібно виконати, щоб отримати більше контролю над вмістом, до якого має доступ ваша дитина.

Замініть залежність на фізичну активність

Здебільшого люди, які мали якусь залежність, не можуть довго залишатися осторонь. Деякі звіти показали, що заміна однієї залежності на іншу може змусити людину відмовитися від старих нездорових звичок заради нової.

Залежність від мобільного телефону безпосередньо пов’язана з вивільненням дофаміну, який відповідає за задоволення гормону, який також викликає сильну залежність. Ще один гормон, який викликає звикання, але має велику користь – це «ендорфін», що виділяється під час регулярних фізичних вправ.

Коли ви тренуєтеся постійно, ваше тіло починає виділяти більше ендорфінів, що приносить задоволення від кожної виконаної вправи. Однак коли вивільнення дофаміну вже на дуже високій стадії, ви можете спочатку не відчувати такого задоволення від вправ, але дотримання попередніх порад допоможе вам контролювати це.

Зверніться за медичною допомогою

Якщо всіх попередніх порад було недостатньо, щоб позбавитися залежності від мобільного телефону, можливо, настав час визнати, що вам потрібна медична допомога.

Психологи та психіатри можуть дійти до кореня проблеми та допомогти вам позбавитися залежності від мобільного телефону, але завжди пам’ятайте, що процес не відбувається відразу, вам завжди потрібно прагнути отримати найкращий результат.