Податківці відповідають на запитання рівнян

- Чи можна включати до складу податкової знижки витрати, понесені в минулому році фізичною особою на лікування?

- До переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно п.п.166.3.4 п.166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) включається сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів), а також суму коштів, сплачених платником податку, визнаного в установленому порядку інвалідом, на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині-інваліду у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Разом з тим, норма п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 ПКУ щодо права на податкову знижку за витратами, понесеними для компенсації вартості платних послуг з лікування, відповідно до п. 1 р. XIX Прикінцевих положень ПКУ набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообовязкове державне соціальне медичне страхування. На сьогодні такий закон не прийнято, а, отже, платники податків не мають можливості на отримання знижки згідно з п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 ПКУ.

 

- Який термін подання платником податків податкової декларації про майновий стан і доходи у зв’язку із застосуванням права на податкову знижку?

- Відповідно до пп.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

 

- Чи обов’язково подавати декларацію про майновий стан і доходи при отриманні у спадщину будинку від родичів не першого ступеня споріднення (дядька), коли податок був сплачений під час нотаріального оформлення?

- Відповідно до норм ПКУ членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна громадяни мають зазначити у річній податковій декларації. Проте, не декларують зазначений дохід спадкоємці - нерезиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення обєктів спадщини та спадкоємці, які отримали у спадщину обєкти, що оподатковуються за нульовою ставкою. Також, не декларують вартість спадщини спадкоємці - резиденти України, які сплатили податок при нотаріальному оформленні спадщини.

У Вашому випадку, спадкоємці, які отримали спадщину від родичів та сплатили податок до нотаріального оформлення обєктів спадщини, не зобов’язані декларувати отриманий дохід за відсутності інших підстав для подання декларації.

 

- Чи включаються до сум податкової знижки витрати за навчання на курсах водіїв, які організовані при вищому навчальному закладі, що оплачуються згідно окремого договору?

- Відповідно до пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Водночас навчання на курсах водіїв – це додаткова послуга навчального закладу, що не є обов’язковою у процесі безпосереднього навчання за обраним фахом, і оплачується окремо (додатково) від плати за навчання згідно з укладеним з вузом договором на навчання за певним фахом, тому включення таких витрат до податкової знижки чинним законодавством не передбачено.

 

- Чи включаються до податкової знижки за звітний рік суми витрат, понесених у минулому році на оплату вартості навчання за місяці звітного року?

- Оскільки до податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати суми витрат, понесених платником податку за навчання протягом звітного податкового року, а відповідно до умов договору (контракту) про надання освітньої послуги (навчання) платником здійснюється оплата за місяці навчального року, який включає місяці календарного року наступного за звітним, одним платіжним документом (квитанцією), при включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати суму витрат (частину) у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом (квитанцією), може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку у наступному році.

 

- Чи потрібно заповнювати рядок 6 розд. ІІ додатку Ф4 «Розмір квартальних авансових платежів» до податкової декларації про майновий стан та доходи?

- Для фізичних осіб - підприємців під час заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору» не виникає обов’язку розрахунку квартальних авансових платежів по податку на доходи фізичних осіб, тобто, платниками податків не заповнюється рядок 6 розд. ІІ додатку Ф4.

 

- Яка сума зазначається у графі 3 рядка 10.7 розд. ІІ декларації про майновий стан і доходи (сума загального оподатковуваного доходу або чистий оподатковуваний дохід)?

- Фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування відображає у рядку 10.7 «Доходи, отримані фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (додаток Ф4)» податкової декларації про майновий стан і доходи суму чистого оподатковуваного доходу.