По «Журавлину» у Бродницю

Червоне золото Полісся зібрало довкола себе самодіяльних артистів та гостей фестивалю, яких щиро вітали народний депутат України Василь Яніцький, депутати Рівненської обласної ради Віталій Сухович, Олександр Ткач, Віталій Бойко,  заступник начальника управління культури Рівненської ОДА Світлана Хомяк, голова Зарічненської РДА Анатолій Смаглюк, голова Зарічненської районної ради Аркадій Місюра, голова Дубровицької РДА Микола Петрушко та Вичівський сільський голова Віталій Полюхович. Головним спонсором дійства став благодійний фонд Василя Яніцького «Наш край».
– Багатство кожного народу – це не лише землі, надра, ліси й водойми. Це передусім – мова і культура, це пісні і звичаї, які передаються з роду в рід, із покоління до покоління. І тут нам немає рівних, адже на Поліссі збереглися пісні іще з дохристиянських часів. І саме ви є тими скарбниками, котрі тримають цю культурну естафету, цей зв’язок поколінь.
Нині непрості для України часи. Йде війна, ми ж проводимо фестивалі, стверджуючи, що силу духу нашого народу не зламати. І доки житиме наша пісня – доти житиме Україна. Бо в пісні – душа українського народу, наша козацька слава, наша історія й сподівання на щасливе українське завтра, - зазначив на відкритті фестивалю народний депутат України Василь Яніцький.
І лунала щира народна пісня, піднімаючись над смарагдовими лісами, над позолоченими щедрим вереснем гаями та лугами, над полями, що звільнилися від ваготи врожаю й ловлять самотніми бадилинками, немов антенами, тонкі павутинки бабиного літа. Древні традиції предків, щедро збережені нащадками, із піснями передавалися юному поколінню. А відповіддю були захопливі погляди, цікаві запитання й непідробний інтерес до історії рідного краю, його цікавинок та скарбів. Народні умільці дивували майстерністю рук та різноманітністю талантів. Від їхніх витворів часом ледве вдавалося відвести погляд, хотілося все потримати в руках, відчути тепло, світлі порухи душі, закладені туди майстрами.
Не стояли осторонь дійства й сільські ради. На правах добрих сусідів вони приїхали у Бродницю зі своїми щедрими подарунками – намет кожної із них вражав розмаїттям продукції, усіма барвами кольорів та смаків. Можна було придбати й сільськогосподарську продукцію місцевих фермерів та господаровитих селян, а також плоди співпраці бджіл і пасічників – запашний тягучий мед, що разом із журавлиною здатні творити дива з людським організмом. Гостинні господарі приймали учасників фестивалю стравами традиційної поліської кухні. Не обійшлося і без святкового напою «Клюковка». А ще довкола було багато справжньої поліської журавлини – яскравого та смачного символу фестивалю.
Були тут і майстер-класи, зокрема від ковалів, ткаль, вишивальниць. Також представив свої павільйони й обласний центр зайнятості, де всі охочі могли ознайомитися із 11 спеціальностями, які можна здобути на їх базі.  
Свято вдалося, бо в його організацію вкладено зусилля багатьох людей - керівників культури області, керівників Зарічненського району, Вичівської сільради, працівників культури району на чолі із Тетяною Гаврилюк, усіх, кому не байдужі наш край, його історія та культура.
• Роман Вістенко