Підсумки діджиталізації на Рівненщині за 2021 рік

Реконструйовані і навіть збудовані з нуля ЦНАПи, 444 кілометри оптоволокна і віддалені села з якісним інтернетом, впровадження режиму paperless і тисячі консультацій щодо генерації COVID-сертифікатів. Про перемоги і успішні кейси минулого року, а також про подальші плани та пріоритети щодо діджиталізації області розповідає Іванна Смачило, заступниця голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO).

      Розширюється мережа ЦНАПів

Однією з успішних історій минулого року стали реконструйовані і навіть новозбудовані приміщення ЦНАПів. Тож жителі громад зможуть отримувати послуги в комфортних умовах сучасних офісів. Та й, власне, перелік самих послуг суттєво розшириться.

Загалом цьогоріч для Рівненщини з державного бюджету на розвиток мережі ЦНАПів виділили понад 14 мільйонів гривень. Гроші передбачили для 8 громад.

І тут хорошим прикладом стала, зокрема, Бокійма. Так, у селі в Дубенському районі з нуля будують сучасний ЦНАП. Для нашої області це рідкість і водночас позитив, бо часто зведення компактних і сучасних приміщень обходиться дешевше, ніж реконструкція старих будівель. Разом із тим це чудова мотивація для інших громад, де ще немає ЦНАПів.

Також оновлені Центри надання адміністративних послуг матимуть і великі тергромади. Такі, як Костопільська та Острозька. Потреба у просторому сучасному офісі там існувала давно. І зараз, завдяки державним коштам і активності місцевої влади, проєкт вдалося реалізувати.

Тим часом деякі ЦНАПи отримали обладнання, яке дозволяє надавати нові послуги. Йдеться, зокрема, про виготовлення паспортів, видачу посвідчення водія, реєстрацію транспортних засобів. Для місцевих мешканців це дуже актуально.

А мережа ЦНАПів в Україні розширюватиметься і надалі. Так, мета Мінцифри – збільшити її до 1438 точок (без окупованих територій) до 2023 року.

     Інтернет – у віддалені села

Віднедавна 85 сіл Рівненщини мають швидкісний інтернет. Серед них чимало віддалених населених пунктів, де доступу до мережі не було взагалі. Тепер же ситуація змінилася.

Усе завдяки проєкту Міністерства цифрової трансформації України «Інтернет-субвенція».

Взагалі він сам по собі новаторський – такої субвенції раніше просто не було. І попри це громади дуже активно зголосилися на участь. У перші тижні ніхто не знав, куди бігти, що і як потрібно робити. Але зрештою впоралися і з пошуком провайдерів, і з обрахунком цін, і з проведенням тендерів, і з прокладанням оптоволокна. Комунікація фахівців департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій Рівненської ОДА із громадами була постійною. І нам усе вдалося.

Тепер майже 200 соціальних закладів, серед яких місцеві школи, бібліотеки, будинки культури, лікарні та ФАПи, пожежні частини, ЦНАПи, під’єднані до швидкісного інтернету. До слова, до кінця 2022 року вони зможуть користуватися мережею безоплатно.

Тим часом мешканці цих сіл тепер можуть під’єднати до інтернету і власні будинки.

До речі, проєкт «Інтернет-субвенція» матиме продовження і на 2022 рік. Тож закликаю громади, де соцзаклади не під’єднані до якісної мережі, збирати документи і подаватися на участь.

     Цифрові консультації

У 2021 році в нас була історія, у якій звучало чи не найбільше «дякую». Маю на увазі тисячі консультацій, які надають рівнянам у пункті Команди підтримки Дії. Саме тут людям допомагають згенерувати COVID-сертифікати, а віднедавна і отримати 1000 гривень за вакцинацію.

Цей консультаційний пункт у Рівному відкрили у листопаді у приміщенні ТРЦ «Злата Плаза». Локація зручна, адже це центр, до того ж тут знаходиться один із пунктів вакцинації. І з перших днів роботи тут приймають приблизно 100 відвідувачів на день. Звертаються із різними запитами. Деякі вдається вирішити за 15 хвилин, на інші витрачається більше часу. Деяким людям треба елементарно допомогти встановити Дію на смартфон. Багато тих, у кого виникають проблеми із внесенням медичних даних лікарем, який робив щеплення, через що сертифікат може не відображатися. Тому у таких випадках ми радимо звертатися до медичних працівників. Але в більшості випадків вдається допомогти людям у межах компетенції. Адже Мінцифра реалізувала лише технічну частину надання послуги.

Та найцікавіше тут те, що це спільний проєкт, на який із бюджету не витратили жодної копійки. Це результат зусиль команди Мінцифри, Рівненської ОДА, міського ЦНАПу, управління статистики, а ще студентів місцевих ВНЗ, пластунів, представників КЗ «Регіональний інформаційно-комп’ютерний центр» Рівненської обласної ради. А також за допомоги «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується ПРООН за підтримки Швеції, та за підтримки Програми EGAP Фонду Східна Європа, що фінансується Швейцарією.

Консультанти пункту, які працюють тут із першого дня, проходили навчання від Мінцифри і надають допомогу людям дуже правильно та результативно.

Це саме те, що було потрібно. Це відбулося у потрібний час. І учасниками процесу стали саме ті люди, які були здатні все це втілити.

Ось так склався ще один цифровий пазл. І виграли від цього місцеві мешканці.

До речі, такі консультації проводять і в області. Це роблять у рамках проєкту «Цифра в кишені» у районних бібліотеках, а також працівники ЦНАПів.

     Пілотна «Цифра в кишені»

Минулого року на Рівненщині стартував пілотний регіональний проєкт «Цифра в кишені», якй став спільною ініціативою ОДА та мережі бібліотек. Він про те, як навчити тих, кому 40+, 50+, 60+, 70+ (і навіть більше) користуватися найпопулярнішими онлайн-сервісами. Він про те, що цифрові послуги доступні жителям і міст, і сіл, в тому числі найвіддаленіших. Він про те, що цифровізація – це не щось захмарне. Це легко, просто і справді покращує життя.

«Цифра в кишені» передбачає проведення серії воркшопів на різноманітні цифрові теми. Від оплати «комуналки» онлайн, запису до лікаря, інтернет-банкінгу до державних послуг на порталі Дія. Вони є безкоштовними і доступними для людей різного віку.

Навчання відбуваються на базі бібліотек, а цифровими тренерами стали працівники книгозбірні, які проходили спеціальну підготовку.

Ми стартували восени. Почали з 5 громад. Тепер до проєкту приєднуються ще 10. Щоб повчитися цифровій грамотності – люди стають у чергу, а цифрові тренери підхоплюють топ-теми і вже консультують щодо генерації COVID -сертифікатів і тисячі за вакцинацію.

А найголовніше – у цьому проєкті дуже багато задоволених. Це і молоді мами, і люди елегантного віку, і пенсіонери, які потихеньку перетворюються на блогерів. Загалом їх у нас вже майже пів тисячі (саме стільки випускників «Цифри в кишені» є на сьогодні). Впевнена, наступного року буде більше, адже ми плануємо розширювати географію проєкту на територію всієї області.

     Міжгалузева цифровізація

Торік було багато проєктів, які втілювали суміжно з різними галузями.

Маю на увазі, зокрема, медицину (це і впровадження е-лікарняних, і е-рецептів, і послуга єМалятко, яка стає доступною в пологових будинках Рівненщини, і використання телемедицини у медзакладах первинної ланки).

Також освіту. Адже Рівненщина отримала 2544 ноутбуки для вчителів. Завдяки цьому навчальний процес стає більш якісним і сучасним. Адже онлайн-режим для шкіл - вже звичний, натомість не у всіх педагогів була можливість навчати дітей таким чином. Тепер же ситуація змінилася. Техніку закупили в рамках спільного проєкту Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти і науки України «Ноутбук кожному вчителю».

Крім того, ми працюємо над впровадженням режиму «без паперів». Так, в Рівненській облдержадміністрації переходимо на електронний документообіг.

А ще у ЦНАПах області, а також в декількох вищих навчальних закладах працює шеринг документів. За своєю суттю, це новітній спосіб надання копій цифрових документів з допомогою застосунку Дія. Він доволі зручний і ефективний. Адже таким чином скорочується час на обробку і перевірку документів.

Усі ці проєкти та ініціативи втілені спільними зусиллями. І результат відчутний

А в новому році нас чекають нові цифрові зміни, які полегшуватимуть, покращуватимуть, пришвидшуватимуть і робитимуть цікавішими процеси, які стали невід’ємною частиною життя.

Рівненська ОДА