Підозрюваного у держзраді колишнього військового апеляційний суд у Рівному залишив під вартою.

Органи досудового розслідування встановили, що підозрюваний підтримував активне спілкування з однокурсниками одного з військових училищ росії, а з літа 2017 року надсилав їм анкетні дані про військових Збройних Сил України, у тому числі й тих, хто брав участь в АТО. Також його підозрюють у плануванні вбивства високопоставлених офіцерів Національної гвардії України.

Р. у поле правоохоронців потрапив 24 лютого 2022 року. Йому повідомили про підозру за ч.2 ст. 437 Кримінального кодексу України (далі — КК України)(ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій).

У ході оперативно-розшукових заходів за місцем проживання підозрюваного виявили 17 боєприпасів до стрілецької зброї, після чого повідомили рівнянинові ще й про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1.ст. 263 КК України (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної зброї), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу).

Місцевий суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю, який через два місяці продовжили ще на 60 діб.

У ході оперативного-розшукових заходів з’ясувалося, що Р. підтримує активну співпрацю з офіцерами збройних сил росії, з якими навчався в Леніградському вищому військово-політичному училищі.

Підозрюваний із літа 2017 року надсилав зі своєї сторінки в соцмережі, а також за допомогою одного з месенджерів анкетні дані військових Збройних Сил України, зокрема й тих, хто брав участь в антитерористичній операції на Сході України.

Більше того, Р., який кілька десятиліть ніс службу в прикордонних військах України, вів переписку з діючими офіцерами рф, у якій йшлося про фізичну ліквідацію високопоставлених осіб Національної гвардії України.

Третього червня правоохоронці повідомили Р. про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України), провадження об’єднали й звернулися з клопотанням до суду першої інстанції про зміну підозрюваному запобіжного заходу на більш суворий — тримання під вартою строком на 60 діб, без визначення розміру застави.

Слідчий суддя місцевого суду клопотання слідчого задовольнив і з 8 червня Р. перебуває в Слідчому ізоляторі.

Не погодившись із такою позицією суду, одразу два захисники Р. звернулися до Рівненського апеляційного суду з апеляційними скаргами, в яких просили ухвалу скасувати, та обрати їх підзахисному запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою.

Захисників підтримав і підозрюваний, який від початку повідомлення йому підозри у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст. 263 КК України, скористався своїм правом і відповідно до ст. 63 Конституції України відмовився від надання показів. Р. зауважив, що з-під варти його слід звільнити за станом здоров’я, а також через те, що в Слідчому ізоляторі в нього «деформована особистість».

Проти задоволення апеляційних скарг виступив прокурор, який вказав на тяжкість злочинів, у вчиненні яких підозрюється затриманий, а також ризики, які існують у разі звільнення Р. з-під варти. Просив ухвалу місцевого суду залишити без змін.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ прийшов до висновку про відмову в задоволенні апеляційних скарг захисників підозрюваного та залишенні ухвали Рівненського міського суду від 8 червня 2022 року без змін. 

Рівнянин повернувся до СІЗО, а в разі доведеності його вини — йому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої, або довічне позбавлення волі.

Джерело Рівненський апеляційний суд