«Пересопницю» презентують 29 серпня

Проект «Пересопниця» об’єднав кілька важливих напрямків, - розповідає голова Рівненської  ОДА Василь Берташ. – Передусім це розвиток інфраструктури однойменного села, яке тривалий час вважалося неперспективним. Так, в оселях місцевих мешканців з’явилося блакитне паливо, на вулицях - освітлення, а на дорогах, які ведуть до Пересопниці, як зі сторони Рівного, так і зі сторони Луцька - дорожнє покриття.

За словами очільника області, проект «Пересопниця» обійшовся Державному бюджету в 10 мільйонів, ще три мільйони були виділені з обласного кошторису. Чималу допомогу надали також меценати та благодійники.

- На сьогодні майже всі будівельні роботи в рамках реалізації проекту фактично завершені. У Пересопниці зведено культурно-археологічний центр,  музейний комплекс «Княже місто Х-ХІІІ століть», відтворено фортифікаційні споруди та збудовані в’їздні арки, - розповів заступник голови ОДА Олексій Губанов. - Усі приміщення оздоблені так, аби максимально відтворити побут того часу. Безпосередньо 29 серпня на батьківщині Першокниги можна буде переглянути військові баталії від історичних реконструкторів, ознайомитися із виставкою старовинної зброї, відвідати майстер-класи та побувати на фестивалі поліської кухні «Кулінарна спадщина». Цього ж дня у Пересопниці відбудеться гала-концерт Першого міжнародного фестивалю духовної музики, в якому візьмуть участь 11 найкращих хорових колективів з України, Білорусі, Росії, Болгарії, Сербії та Польщі. 

Сергій Табаков