Павло Пильтяй: «Громада Рівненщини обрала економічний розвиток та залучення інвестицій»

Виконавчий директор ТОВ «Технопривід Інвест Груп» (Kronospan) Павло Пильтяй прокоментував вплив нещодавніх місцевих виборів на побудову нового деревообробного заводу  на Рівненщині. Наголошує - місцева громада цьогоріч обрала шлях економічного розвитку, залучення інвестицій та створення робочих місць. Локомотивом таких змін стане новий завод Kronospan в селі Городок поблизу Рівного.

Зараз закинута промозона в Городку оживає. Попри економічну кризу та «локдауни» – кілька сотень людей тут мають стабільну роботу, а колись закинутий майданчик перетворюється в сучасне виробництво.  Kronospan інвестує у нове виробництво значні ресурси, завозить в Україну найсучасніше, найтехнологічніше обладнання. А ще інвестор наголошує, що цей завод стане одним з найсучасніших та найекологічніших виробництв в Україні.

- Лише на етапі демонтажних та підготовчих робіт, ми фактично підтримували 300 нових робочих місць – частина працювала безпосередньо на майданчику, окрім того, було задіяно ряд офісних працівників та працівників суміжних професій (як наприклад, водії).  Сотні робітників залучені і під час будівництва заводу, - наголосив виконавчий директор ТОВ «Технопривід Інвест Груп».  

За словами Павла Пильтяя перед початком будівництва інвестори пройшли всі необхідні  дозвільні та погоджувальні процедури. Майже рік тому отримали позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля нового виробництва. Отримали дозвіл на будівництво нового заводу. Цьому передував безпрецедентно відкритий процес громадського обговорення. Провели двічі громадські слухання, зустрічі з депутатами місцевих рад та громадськими організаціями, екскурсії для мешканціз Рівного, Городоцької ОТГ, Рівненського району на виробництва Kronospan в Україні та Польщі. Місцеві та всеукраїнські ЗМІ опублікували про це більше сотні матеріалів.

Разом з тим свою правоту та чесність намірів Kronospan довів навіть у суді. Вже два судових рішення поспіль підтвердили – критики нового будівництва поширювали недостовірну інформацію та зобов`язані її спростувати.

Ми повністю переконані в правоті своєї позиції. І вважаємо поширення недостовірної інформації, маніпулювання – неприйнятним. Тому ще у лютому подали три судових позови, щодо спростування недостовірної інформації. І ось в жовтні судовий розгляд у двох з них завершився на нашу користь, - розповів Павло Пильтяй.  - ТОВ «Технопривід Інвест Груп» виграла суд за позовом про спростування недостовірної інформації, яку поширювала громадська організація «Екоклуб». Відповідно до рішення суду організація має спростувати недостовірну інформацію, поширену 16.01.20р. та 05.02.20р. в мережі інтернет на сторінці Громадського об’єднання «Екоклуб» та на сторінці Громадського об’єднання «Екоклуб» у соціальній мережі Facebook. Суд зобов’язав громадську організацію, серед іншого, спростувати інформацію щодо заявленого «Екоклубом» нібито перевищення концентрацій забруднюючих речовин та нібито неправдивих висновків у звіті з ОВД.

Також 7 жовтня господарський суд Рівненської області ухвалив рішення, яким зобов’язав директора Державної установи «Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Сафонова Романа Валерійовича спростувати недостовірну інформацію, яка була поширена ним ще в січні 2020 року, щодо нібито некоректного розрахунку прогнозованого забруднення навколишнього середовища від майбутнього будівництва.

Маніпуляції активістів були вщент розбиті, вони не змогли довести свої слова в ході судового розгляду. Доказами та обґрунтуваннями  компанія Kronospan довела, що працює відповідно до закону.

На активність противників інвестицій очевидно впливали також і місцеві вибори, які відбулись цьогоріч.

- Раніше активісти дуже палко доводили, що роблять все заради інтересів громади, але аж ніяк не заради політичних дивідендів. І, як завжди, лукавили. Більшість з таких «борців» балотувались на місцевих виборах. Але результати голосування показали  реальний рівень підтримки  в громаді таких активістів. Вони зазнали гучної поразки.  Деякі з таких кандидатів набирали всього по два голоси у своїй громаді. Це не домисли – це загально доступні факти. Ці дані є у відкритому доступі на сайті ЦВК.

Громаді не потрібні політичні спекуляції та неправдиві заяви. Громада підтримує економічний розвиток, залучення інвестицій, створення нових робочих місць, збільшення податкових надходжень до місцевих бюджетів і, як наслідок, будівництво шкіл та садочків, соціальної інфраструктури. Все це набуло  особливої важливості у такий непростий рік, - резюмував Павло Пильтяй.

 

Довідоково:

Завод Kronospan матиме не тільки сучасне європейське обладнання, а й одні з найкращих у світі фільтраційних систем, в тому числі UTWS та WESP. Ми маємо намір інвестувати у створення виробництва понад 200 мільйонів євро. Спочатку це буде лінія із виробництва ДСП.  Наступним етапом інвестиції може стати спорудження лінії з виробництва ОСП, вартістю також понад 200 мільйонів євро.

В систему UTWS лінії ДСП входить сухий електростатичний пилоочисник ESP, ефективністю очищення 95%. Згідно з європейською системою найкращих доступних технологій виробництва деревних плит ВАТ ця схема очищення газопилової суміші є найбільш ефективною із доступних на сьогодні. Лінія виробництва ОСП буде обладнана рукавними фільтрами з ефективністю 95 %, циклон-фільтрами з ефективністю 90 % та циклонами з ефективністю 90 %. Дільниця висушування стружки ОСП оснащується додатково фільтром WESP ефективністю 94%, тобто «мокрим» електростатичним пилоочисником.

Після запуску заводу в залежності від етапу реалізації проєкту робочі місця матимуть від 200 до 400 рівнян. Середня заробітна плата на підприємстві становитиме 15-18 тисяч гривень на місяць, що суттєво перевищує середній рівень оплати праці в регіоні. Ще від 2000 до 4000 людей працюватимуть у супутніх до діяльності заводу галузях та виробництвах.