Парк у Рівному планують оновити за сто мільйонів гривень


Старий і дещо занедбаний парк ім. Шевченка у Рівному хочуть оновити. Теперішній його керівник Олексій Хмилецький проситиме з міського бюджету чималу суму — 49 мільйонів гривень на наступний рік та ще 51 мільйон у 2023-му. Чи отримає парк скільки просить, стане відомо уже цього четверга — якщо питання винесуть на сесію міської ради Рівного.

Джерело  Рівне Вечірнє

Олексій Хмилецький, директор КП «Міське об’єднання парків культури та відпочинку»:

— Проблем багато, і всі їх потрібно вирішувати — це і застаріле містечко атракціонів, і тенісні корти, каскад фонтанів разом з Дюймовочкою. Чаші фонтанів каскаду погано тримають воду, там потрібна надійна гідроізоляція. Дерева також старіють, потрібно їх замінювати і насаджувати нові.

Ми надали депутатам свої пропозиції, склали детальний кошторис, де все розписано. А вже як вони це підтримають — інша справа. Звісно, хотілося б робити все комплексно, а не уривками.

Начальниця міського управління культури і туризму Наталія Лозовська письмово пояснила депутатам, чому потрібно стільки грошей: «Через відсутність фінансування та низький рівень рентабельності підприємства витрати на оновлення матеріально-технічної бази, розвиток благоустрою парку були мізерними, що призвело до повного зношення нерухомого та рухомого майна. Програма підтримки розроблялася ще у 2018 році на наступні п’ять років з врахуванням діючих економічних прогнозів та стану парку. Розроблені зміни враховують сучасний стан парку ім. Шевченка, парк на Грабнику (переданий КП «Міське об’єднання парків культури та відпочинку») та введені в експлуатацію підземелля — цей об’єкт культурної спадщини є дороговартісним в обслуговуванні, потребує значних затрат: охорони, електричної енергії, цілодобового спостереження. В проєкті змін до Програми — необхідні та невідкладні роботи для розвитку парку».