НСЗУ вимагає з Сарненської ЦРЛ повернути 11 мільйонів гривень

Національна служба здоров'я України вимагає в Сарненської центральної лікарні повернути 11 мільйонів гривень. Ці кошти були виділені на лікування хворих ковідом. Йдеться про гроші сплачені НСЗУ за квітень та травень 2021 року.

Інформація стала відома із відповіді НСЗУ на запит депутата Сарненської міської ради Олександра Добринського. Зокрема медичний заклад не відповідає тринадцятьом пунктам договору за пакетом послуг «Стаціонарної допомоги пацієнтам з Сovid-19». Порушення зафіксувала спеціальна моніторингова група, яка працювала в лікарні з 17 по 20 травня. Відтак НСЗУ вимагає від Сарненської ЦРЛ повернути фактично сплачені кошти в сумі 11 мільйонів 17 тисяч 966 гривень за квітень-травень 2021 року.

У свою чергу головний лікар Василь Іванюк повідомив для СарниNews.City, що лікарня повертати гроші не буде:

— Кошти ніхто повертати не збирається. Ми в критичний час, у пік пандемії гідно виконували свої професійні обов’язки. За мету ставили спасіння і здоров’я людей, а не якісь там бюрократичні пункти. Вся лікарня була задіяна в «ковіді» — від водія до керівництва. Люди падали з ніг від перевантаження, і ми справилися. Тому не рахуємо, що ми вчинили протиправно по відношенню до ситуації. Хай приїдуть ще раз, то ми виведемо до них весь персонал, який був задіяний в «ковіді», і нехай їх вислухають.

Також Василь Іванюк додав, що протягом останніх трьох тижнів Сарненська ЦРЛ надає допомогу хворим на коронавірус із Сарненського району, яких раніше відправляли на лікування у медзаклади Дубровиці та Вараша без договору з НСЗУ.

— В даній ситуації потрібно всім закачувати рукава і спільно боротися з проблематикою, а не шукати крайніх там, де їх не має. До речі, три тижні ми надаємо «ковідну» допомогу людям нашого району, а НСЗУ по сьогоднішній день не надало нам ще дозволу і фінансування на лікування таких пацієнтів. Їм байдуже на критичну ситуацію, що склалася в регіоні з «ковідом», їм важливіше бюрократичні папірці ними ж написаних документів.

Крім того, головний лікар надав роз’яснення по використанню Сарненською ЦРЛ коштів НСЗУ. За квітень-травень 2021 року у медзакладі пролікували 936 пацієнтів, з них:

  • 896 виписали;
  • 82 перебували у відділенні інтенсивної терапії;
  • 49 госпіталізували з колишнього Володимирецького, Вараського, Рокитнівського, Дубровицького, Зарічненського районів.

А кошти в сумі 11 мільйонів 17 тисяч 966 гривень лікарня використала на потреби закладу:

  • 4 мільйони 509 тисяч 367 гривень для виплати доплати до заробітної плати медичним працівникам, які задіяні в лікуванні пацієнтів із коронавірусом;
  • 1 мільйон 509 тисяч 673 гривень — на сплату єдиного соціального внеску;
  • 151 тисячу 320 гривень — придбання засобів індивідуального захисту;
  • 368 тисяч 989 гривень — придбання лікарських засобів;
  • 107 тисяч 637 гривень — придбання виробів медичного призначення;
  • 130 тисяч — придбання медичного обладнання.