Нещеплених дітей не пускатимуть до школи

Із початку нинішнього року на кір в області захворіло 1112 людей, серед них – 262 рівнян. Високий рівень захворюваності пов’язаний із тим, що не виконується план щеплень, а сама хвороба має важкий перебіг і призводить до ще важчих наслідків.
– Перші 4-5 днів кір проявляється високою температурою, сухим кашлем, починається із запалення слизової оболонки очей, сльозоточивості, світлобоязні. Хвороба небезпечна своїми наслідками й ускладненнями, може бути пневмонія, енцефаліт, – розповідає начальник Рівненського лабораторного центру Віктор Мороз.
Медики стверджують, що найкращий спосіб уберегтися від захворювання на кір  – щеплення. У місті нині є достатньо вакцини, завезена вона з Бельгії, переноситься легко.
За словами педіатра Рівненської дитячої міської лікарні Юрія Денисенка, проведений аналіз на щеплення дітей від кору засвідчив, що поза щепленням опинилося  майже шістсот дітей. У той же час майже три тисячі дітей не мають повного циклу вакцинації, який складається з двох щеплень, і тому є небезпека, що вони можуть захворіти.
52 відсотки серед усіх хворих – це діти. Саме тому впродовж цього тижня в навчальних закладах планують провести роз’яснювальну роботу, а вже наступного  - не пускати в школу тих дітей, які не мають щеплення.
– Директори шкіл через класних керівників та класоводів мають донести цю інформацію до батьків, особливо тих дітей, які не мають щеплення. Їм буде надано сім днів для того, щоб зробити щеплення дитині, – розповідає заступник начальника Рівненського міського управління освіти Катерина Сичик.
Медики кажуть, щоб уникнути непорозумінь із закладами освіти та уберегти здоров’я своїх дітей, варто вакцинуватися, в іншому випадку нещеплених учнів переводитимуть на дистанційне або індивідуальне навчання.
• Роман Вістенко
(Фото - ілюстративне. З мережі Інтернет)