Не знайдете ведмедя – придивіться до кота!

Саме так визначати майбутнє пропонує народний календар. Але спершу про день сьогоднішній.

16 листопада в Україні відзначається День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Історія свята розпочалася 16 листопада 1924 року, коли у Харкові в ефір вийшла перша в Україні радіопрограма. Потім до радійників долучилися телевізійники, а згодом, із розповсюдженням  світової павутини, й працівники інтернет-видань.

25 років тому, у 1994 році Верховна Рада України ухвалила закон про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року. Таким чином наша держава відмовилась від третього у світі після США і Росії ядерного арсеналу. Проте, останнім часом значна частина суспільства критикує це рішення. Це пов’язано, у першу чергу, із війною на сході, яка, як вважають противники цього закону, була б неможливою, якщо б Україна не віддала свій ядерний арсенал.

У світі ж сьогодні відзначають Міжнародний день толерантності, який був запропонований у 1996 році Генеральною Асамблеєю ООН. Йдеться, у першу чергу,  про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. 

Сьогодні відзначають також значно старіше свято - «Всесвітній День ґудзиків». Віно було засновано американською організацією National Button Society, започаткованою в 1938-му.

Народні прикмети на сьогодні такі: від першого снігу до санного шляху – півтора місяці. Якщо листопад до цього часу повністю завершиться, слід чекати суворої зими. Яка погода в листопаді, така і в квітні. А ще цього дня ведмідь у барліг залазить, аби переспати довгу зиму. Коли ж ведмедя побачити не вдасться, зверніть увагу на котів – якщо ті настирливо лізуть на піч грітися – ночі будуть з приморозками.

Якщо зберетеся відзначити хоча б одне із цих свят, враховуйте, що більшу частину дня в Рівному та області буде триматися похмура погода, а от на вечір небо стане чистим та ясним. Без опадів.