Не тільки «Мрія»: Андрій Гута після банкрутства найбільшого в країні агрохолдингу перейшов на нерухомість

Андрій Гута та банкрутство агрохолдинга Мрія

Банкрутство одного з найвідоміших та найуспішніших в Україні аграрних підприємств «Мрія» часто пов'язують у ЗМІ з незаконним відмиванням грошей. Але учасники цього процесу також можуть бути причетні і до інших сумнівних угод, уже у галузі будівництва.

Джерело Comments.ua.

Як збанкрутували агрохолдинг "Мрія"

Нагадаємо, створена в 2002 році Іваном Гутою компанія через дванадцять років лопнула і кредитори, серед яких такі компанії як IFC, "Альфа банк", Credit Agricole, Deutsche Bank DBU, Erste, ПУМБ втратили активи на загальну суму приблизно 1,3 млрд доларів. Дехто переконаний, що ключову роль у цьому відіграв молодший син Івана Гути – Андрій. З 2008 року його було призначено виконавчим директором "Мрії". Андрій Гута перебрав на себе все стратегічне та операційне управління компанією. Через якийсь час успішна на паперах компанія вийшла на міжнародні біржі, де зуміла залучити найбільших інвесторів. Але отримані від інвесторів гроші вимивалися з обороту через кілька (а саме вісім) офшорних компаній на Британських Віргінських островах. За цими компаніями стояли члени сім'ї Гути. За деякими даними, загальна сума таких трансакцій склала близько 220 млн доларів.

Дані Suisse Secrets показують, що за Андрія Гути було підписано 13 корпоративних та три особисті рахунки, відкритих у Credit Suisse у період з листопада 2008 року до грудня 2013 року.  

Корпоративний рахунок "Мрії" з найбільшим залишком (222,9 млн. швейцарських франків, або близько 243 млн. доларів) у п'яти випадках використовувався для купівлі акцій кіпрських компаній.  

В арбітражному документі, отриманому OCCRP , ліквідатор Кріс Яковідес заявив, що Гута використав рахунок "Мрії" у Credit Suisse тільки для переказу грошей з одного місця до іншого. Приблизно 19 грудня 2011 року, наприклад, на рахунок надійшло 37,9 мільйонів доларів. Кілька днів через 21 мільйон доларів було виплачено двом компаніям на Британських Віргінських островах, які належать Гуті. Схожа картина відбулася через два роки, коли в грудні 2013 року на рахунок надійшло 7,9 млн доларів за один день, а потім швидко було переведено 8 млн доларів двома платежами компанії, що належить Андрію Гуті на Британських Віргінських островах.

Через кілька років "Мрія" оголосила про своє банкрутство .

Угоди Гути з нерухомістю

Після банкрутства найбільшого агрохолдингу країни Андрій Гута зайнявся нерухомістю. Його пов'язують із девелоперською компанією Development Creative Group ( DCG ), також відомою як NK Group або як бренд "Набережний квартал". NK Group була створена хмельницьким бізнесменом Юрієм Сусляком та з 2014 року вела активну діяльність на українському ринку нерухомості.

 До 2016 року NK Group будує житлові комплекси в 19 областях України, більшість з яких фактично відразу набувають репутації " проблемних ". Гута разом із Сусляком нібито через компанії-прокладки вивели 120 млн грн.

Як результат – через грубі та систематичні порушення обласні ДАБІ скасовували видані раніше дозволи на будівництво, а саме будівництво безлічі житлових комплексів було припинено.  

Маніпуляції з термінами вводу в експлуатацію та комунікаціями "Набережного кварталу"

У NK Group нібито саме Андрій Гута безпосередньо відповідав за проведення комунікацій у ЖК та за роботу з підрядниками. Тобто фактично мав необмежений доступ до коштів інвесторів, можливість розподіляти їх на власний розсуд, керувати термінами будівництва, підключення комунікацій та здавання об'єктів в експлуатацію.   Яс

кравим прикладом є будівництво ЖБК "Грандбуд" бренду "Набережний квартал" у Миколаєві, за адресою: вул. Мостобудівників, 18, яким керував Андрій Гута.

Спочатку терміни завершення будівництва першої секції намічалися на І квартал 2016 року, другий - IV квартал 2016 року.

24 лютого 2016 року на першу секцію було подано декларацію про готовність будівлі до державно-будівельної архітектурної інспекції, проте інженерні комунікації до корпусу ще не підключили. Пізніше виявилося, що на закінчення другої секції не вистачає щонайменше 8 мільйонів гривень – будівництво ЖК затягувалося.

Вже в листопаді 2016 року, коли за договором будівництво двох секцій ЖБК "Грандбуд" мало завершитися, пайовики ЖК ініціювали збори, щоб вирішити питання порушень термінів будівництва багатоквартирного комплексу. Вкладники вимагали повернути кошти. Відповідні листи з вимогами були надіслані Андрію Гуті, власнику NK Group та бренду "Набережний квартал" Юрію Сусляку, а також у різні інстанції державних та місцевих органів влади.

Результатом таких вимог стало зникнення перших осіб NK Group разом з грошима інвесторів. Тоді ж змінили і підрядника – на "Миколаїв Девелопмент", а будівництво завмерло.  

Аналогічні схеми було реалізовано і в інших містах України:

  •  Харків: об'єкт NK Group був зданий в експлуатацію, але не було підведено комунікації: вода, каналізація, газ та електрика;
  •  Рівне: об'єкт було збудовано без проектно-технічної документації;
  •  Тернопіль: частина квартир збудованого з численними порушеннями будинку мала статус тимчасового житла;
  •  Одеса: будівництво ЖК зупинено ДАБІ.  

Ще один пазл будівельної "піраміди"

Андрія Гуту також пов'язують із компанією Idea intelligent development, яка позиціонувалася як молода девелоперська компанія, створена швейцарським та українськими інвесторами, і входила до піраміди "Набережний квартал". У Idea intelligent development немає власного сайту, вона не представлена в інформаційному полі, що саме по собі дивне як для гравця на ринку нерухомості. Проте Idea intelligent development займалася будівництвом ЖК Галицький Лев (Львів) та ЖК Європейський Двір (Чернігів).     

Люди, які зважилися на покупку квартир у цих ЖК, згодом були розчаровані. Вони стикалися з тими ж проблемами, що й інвестори інших об'єктів, якими займався Андрій Гута: недобросовісна якість забудови та матеріалів, складнощі з оформленням права власності, комунікаціями, проблеми з організацією території біля ЖК, невчасне будівництво та перевищення термінів, вимога 100% оплати: 50% відразу, 50% протягом 60 днів, хоча в момент спілкування з представниками забудовника компанія не мала відповідних документів і дозволів на будівництво.  

Загалом Гута, Сусляк та їхні партнери вивели через кооперативи бренду "Набережний квартал" 120,6 млн. грн пайовиків.

Станом на 18 травня 2022 року, за даними порталу YouControl , Гута Андрій Іванович є засновником ТОВ "УКРАЇНСЬКА МРІЯ", також станом на 11 травня 2022 року — засновником ТОВ "ФГ НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ'ЄДНАННЯ".