Не переступити б межу

 Для місцевих жителів це справжній зоряний час для збагачення, тим паче, що якоїсь іншої роботи там немає і не скоро буде, бо створенням нових робочих місць ніхто не займається.


 Масла в огонь ненависті й вседозволеності,  схоже, підливають і окремі нардепи, котрі, з’являючись в тому чи іншому районі або області,  звинувачують у кришуванні незаконного видобудку бурштину міліцію і прокурорів. І питання не в тому, чи справедливі ці звинувачення а й у підходах, які теж не мають нічого спільного із дотриманням букви закону. Бо ж не просто звинувачують, так би мовити, без суду і слідства, а й навіть зривають погони. Так як це сталося минулого тижня в Зарічному.
Один з лідерів радикальної партії Андрій Лозовий своїм вчинком похвалився навіть у Фейсбуці: «Майор міліції Дерій Юрій Миколайович. Кришує незаконний видобуток бурштину в Зарічненському районі на Рівненщині.
Дав команду протидіяти людям, які їхали сьогодні з сіл району на мирну акцію під райвідділком МВС. Людей так звані правоохоронці зупиняли на ходу, змушували надати особисті дані, і військовий комісар Б. М. Микульський прямо на дорозі (!) виписував повістки в АТО...
…Дуже нахабно себе поводить, кидається на народних депутатів і журналістів. Довелось здерти з нього майорські погони, які він носити не достойний. Сподіваюсь, на фронті цього невігласа перевиховають».
От скажіть, шановні читачі, хіба ж після таких інцидентів ми не стаємо схожими на Гондурас, де не Закон, а кожен впливовий заїжджий диктує нам свої правила?..
А наступного дня увечері стався інцидент вже в Рокитнівському районі. Мешканці села Кам’яне вчинили напад на пост прикордонної застави «Березово» наче б то через те, що прикордонники відібрали у кількох чоловіків мотопомпу і затримали їх. Щоб зупинити розлючених людей, прикордонникам довелося застосувати навіть вогнепальну зброю, у результатів чого двоє тамтешніх мешканців отримали поранення. Місцеві у всьому звинувачують прикордонників, а прикордонники — місцевих.
А потім були заворушення в Мукачевому…, і в Україні не на жарт заговорили про відкриття другого фронту. Здавалося б, нічого спільного між подіями на Рівненщині й на Закарпатті немає, але це не так. Рівнянин Олександр Макарук поділився у соцмережах своїми думками з цього приводу і такий взаємозв’язок побачив. Гадаємо, що з цими розмірковуваннями варто ознайомити і наших читачів.
«Моя думка одна і незмінна: не повинні на вулицях мирних міст розгулювати озброєні люди і крапка!!! Ні Закон, ні суспільство цього не дозволить!!! Якщо дійсно ПС виявив контрабанду і хотів припинити її, це потрібно було робити законним шляхом. Є маса різних мирних варіантів і не потрібно розказувати, що по іншому було не можливо… Можливо!!! Суспільство нічого не знало, що відбувається на кордоні! Не було ні депутатських запитів, ні оприлюднення в ЗМІ, ні інших мирних шляхів!!! Ситуація в Мукачево може повторитися в будь-якому регіоні нашої держави, в тому числі й на Рівненщині, через той самий бурштин!!! Далеко дивитися не потрібно, а повернемося до ситуації на Рокитнівщині!!! На Вашу думку, правильно було штурмувати прикордонний пункт??? Всі ж знають, що таке кордон і яку роботу виконують силовики. Вони виконували свою задачу і, на мою думку, вони на 100% праві!!! Помпа була вилучена під час незаконного видобутку бурштину, і наскільки я знаю, є відео, яке це підтверджує, воно долучене до матеріалів кримінального провадження!!! Виявляється, що люди займалися незаконною діяльністю, а коли цю діяльність припинили в законному порядку, окремі особи вдалися до радикальних силових методів??? Та хто їм на це дає право??? Кожен повинен відповідати за свої вчинки!!! Якщо керуватися їхньою логікою, так давайте вдаватися до радикальних силових протистоянь в кожному випадку, коли будемо вчиняти злочини!!! Здійснив крадіжку, затримали – не порядок, будемо штурмувати міліцію!!! Затримали за вбивство – не порядок, діємо радикально. В такому випадку країна вгрузне в хаос!!! Потрібні зміни, реформи, але мирним шляхом… Радикальні методи і силові протистояння приводять до втрати багатьох людських життів і покаліченої долі людей, а цього вже не повернути. Люди, штурмуючи прикордонний пункт, перешкоджали законній діяльності, а це злочин, передбачений ст. 114-1 КК України. Щоб не говорили, а силовики мали право застосовувати зброю, що і зробили…
Висновок один: події в Мукачево і на Рокитнівщині ні до чого доброго не призвели. Багато людських жертв, використання РФ на свою сторону подій в інформаційній війні проти України, загострення стосунків з ЄС та багато інших негативних факторів!!!
Люди, схаменіться. Перед вчинками краще сто разів подумати, ніж жаліти за тим, чого не повернути. Я люблю Україну, люблю наших людей і вірю, що у нас буде хороше майбутнє, але до цього ми зможемо досягти лише разом та законним шляхом!!!».

Тим часом, у четвер, коли номер готувався до друку, під стіни ОДА прийшли представники «Правого сектору». За повідомленням прес-служби “Правого сектору” Рівненщини, марш відбувся на підтримку “Закарпатських Робінгудів” у рамках безстрокової акції “проти свавілля бандитів у погонах та їхніх незаконних дій у Мукачево”. Одна з головних вимог ПС – відставка Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
У середу, майже дві тисячі бурштинщиків вийшли на акцію протесту з претензією до влади в с. Осова Дубровицького району. Свої дії вони мотивували тим, що влада не дозволяє копати бурштин місцевим, натомість цим займаються заїжджі. Втім, у і в Дубровиці, і в Сарнах сподіваються на те, що проблему незаконного видобутку сонячного каміння вдасться подолати, але лише в тому випадку, якщо влада в Києві не на словах, а на ділі буде зацікавлена в цьому.
• Роман Вістенко